Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke po kojima se s 14 na 10 dana skraćuje samoizolacija osoba koje su ostvarile bliski kontakt s koronavirusom zaraženom osobom.

Period samoizolacije izmijenjen je prema odluci Eskpertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak starijih i teško bolesnih odraslih osoba te osoba s invaliditetom, za koje karantena i dalje traje 14 dana.

Kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljele s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljele s teškom kliničkom slikom, oboljele koji su imunokompromitirani, korisnici ili djelatnici kolektiva s osjetljivom populacijom te asimptomatske oboljele.

Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Radi smanjenja širenja zaraze, svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karaenteni/samoizolaciji. Nije ih potrebno testirati ni na početku niti tijekom samoizolacije, osim ako ne razviju simptome bolesti, ako to kapaciteti dozvoljavaju ili postoji epidemiološka indikacija.

Iznimno, na početku samoizolacije potrebno je testirati bliske kontakte oboljelih ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku te ako su u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama.

Osoba koja je identificirana kao bliski kontakt oboljele osobe, a unazad tri mjeseca je imala laboratorijski potvrđenu bolest covid-19, ne podliježe zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji.

Potpune preporuke o kriterijima za testiranje te prekid izolacije i karantene dostupne su na internetskim stranicama HZJZ-a.

Danas stupaju na snagu i mjere koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio 25. listopada.

(iPress)