U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 834 novih slučajeva zaraze covidom-19, skoro stotinu više nego dan ranije kad ih je bilo 745, a četiri su osobe umrle, objavila je u petak slovenska vlada.

S posljednjim slučajevima ukupan broj zaraza u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 11.517, a trenutno je aktivno 5413 slučajeva, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata, pa ih je po novim podacima sada već 242, od čega 45 na intenzivnom liječenju, a broj umrlih povećan je na 180.

Nakon novog neslavnog rekorda u broju oboljelih zbog čega vlada razmišlja o ponovnom proglašenju epidemije od danas su na snazi nove oštre mjere koje je donijela vlada. Mjere među ostalim uključuju djelomični "lockout" 7 od 12 statističkih regija u kojima živi više od polovice stanovništva, uključujući i središnju regiju čije je središte Ljubljana.

Riječ je o tzv "crvenim" zonama u kojima je više od 140 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana. U njima su na snazi odluke o zabrani izlaska iz tih zona osim u 11 iznimaka, slično režimu ovog proljeća u prvom valu epidemije (odlazak na posao i povratak s posla), odlazak u zdravstvenu ustanovu ili apoteku i slični nužni slučajevi.

U njima je na snazi i potpuna zabrana okupljanja većeg broja ljudi na javnim mjestima i zatvorenom, nošenje maski obvezno je i na otvorenom, a zatvoreni će biti najmanje 14 dana ugostiteljski lokali i fitnes centri.

S druge strane, stanovnici tih regija mogu prelaziti u preostale "narančaste" zone i u slučaju tranzita prema inozemstvu

Vlada je objavila da su i neke trenutno "narančaste" pokrajine na rubu ulaska u "crveno", a svaki će se tjedan popis tih zona prilagođavati trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ovisno o tome da li se stanje poboljšava ili pogoršava.

Na nacionalnoj razini od ponedjeljka je na snazi odluka po kojoj će se obrazovni proces u cijeloj državi odvijati on-line, osim za prvih pet razreda osnovnih škola, a normalno će do daljnjega raditi vrtići.

Slovenski parlament sinoć je na prijedlog vlade prihvatio novi zakonski paket kojim su produžene mjere subvencioniranja radnih mjesta i održavanja socijalne stabilnosti.

(Hina)