Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je u četvrtak popodne odluku o ugostiteljstvu i okupljanjima za vrijeme koronakrize po kojoj gosti u ugostiteljskim objektima na području te županije, za razliku od ostalih dijelova Hrvatske, nisu obvezni nositi zaštitne maske.

"Radi dugotrajnog stabilnog razdoblja i malog broja novozaraženih osoba, s većinom novozaraženih kojima je epidemiološki izvor zaraze izvan područja Istarske županije, te imajući u vidu da su se građani u proteklom razdoblju pridržavali mjera Stožera, donesena je odluka da gosti u ugostiteljskim objektima na području Istarske županije nisu obvezni nositi zaštitne maske", priopćio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Istaknuo je kako je obveza nošenja zaštitnih maski za zaposlenike ugostiteljskih objekata je i dalje na snazi. Osim toga, naveo je u priopćenju za javnost, u ugostiteljskim objektima u trgovačkim centrima i gosti i zaposlenici obvezni su nositi zaštitne maske, a ta se odluka donosi na rok od 15 dana.

S obzirom na izrazito nepovoljnu epidemiološku situaciju u okruženju te povoljnu situaciju na području Istarske županije, koju se želi očuvati, Stožer je donio i odluku kojom se organizatori društvenih skupova, bez iznimke, obvezuju da najkasnije pet dana prije planiranog skupa preko elektroničke pošte Županijskog centra 112 ili Stožera civilne zaštite Istarske županije zatraže suglasnost tog stožera zatraže suglasnost za održavanje tog skupa.

"Županijski stožer će za društvena okupljanja razine gradova i općina upućivati na suglasnost gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite koji će zatim odgovore na zatraženu suglasnost donositi u roku od 48 sati", stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Istarske županije.

 

(Hina)