Izabrani strateški partner Uljanika Danko Končar rekao je u ponedjeljak navečer nakon posjeta Uljanika i sastanka s Upravom i sindikatima da su usuglasili plan restrukturiranja i da nijedan oblik financijske intervencije njegove grupacije nije moguć sve dok Vlada i Europska komisija ne odobre taj plan.

"Danas su Kermas energija i Uprava Uljanika usuglasili plan restrukturiranja s kojim zajednički nastupamo prema Vladi Republike Hrvatske," poručio je Končar.

Razgovori koji su u ponedjeljak poslijepodne vođeni s izabranim strateškim partnerom Uljanika Dankom Končarom nisu polučili očekivane rezultate i po tom pitanju nema nikakvih pomaka, rekao je Hini predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nakon što su članovi tog odbora, nezadovoljni raspletom tih razgovora, napustili sastanak. Bez konkretnih rješenja i odluka završen je i sastanak Danka Končara s predstavnicima sindikata riječkog "3. maja".

Na sastanku na kojem su u pulskom Uljaniku bili i predstavnici Uprave i Nadzornog odbora, predstavnici Štrajkaškog odbora tražili su od Končara da se izjasni želi li i dalje njegova Kermas energija biti strateški partner Uljanika u restrukturiranju. Tražili su da, ako želi, i financijski pomogne u najtežim trenucima kroz koje prolazi brodogradilište odnosno pomogne u osiguravanju novca koji bi omogućio isplatu punih plaća radnicima za rujan i listopad.

"Konkretno, pitao sam Končara imamo li strateškog partnera ili ga nemamo. Na to je on odgovorio da ukoliko mislimo na strateškog partnera koji će nam pomoći savjetima, da takvog strateškog partnera imamo, no ukoliko mislimo na onog strateškog partnera koji treba dati novac, da takvog strateškog partnera nemamo," kazao je Cerovac. U tom su se trenutku predstavnici sindikata digli i napustili sastanak jer su "smatrali da nemaju više o čemu razgovarati", rekao je Cerovac.

Kazao je da je Končar tijekom razgovora izbjegavao bilo kakav odgovor o svojoj ulozi u planu restrukturiranja.

Cerovac je za utorak najavio sastanak s brodovlasnikom "Scenic grupe" Glenom Moroneyom za kojeg Uljanikovci grade luksuzni polarni kruzer.

Tijekom dana većina radnika Uljanika je dobila minimalac za listopad odnosno oko 2750 kuna, rekao je.

Članovi Štrajkaškog odbora napustili su u ponedjeljak navečer nakon trosatnog razgovora sastanak s Dankom Končarom, na kojemu su bili i članovi Nadzornog odbora i Uprave Uljanika te direktori svih društava Uljanika, nezadovoljni što ni u razgovoru s njim nisu dobili nikakve konkretne informacije niti rješenja za teško stanje u pulskom brodogradilištu.

Članovi Nadzornog odbora Uljanika pozvali su prošlog tjedna Danka Končara i njegovu tvrtku Kermas energija, koju je Uprava Uljanika u ožujku ove godine izabrala za strateškog partnera, da se definitivno izjasne i djelima pokažu jesu li ozbiljni u namjeri da budu strateški partneri Uljanika ili da jasno kažu da ih ta uloga ne zanima.

No, Danka Končara po svemu sudeći ne zanima brodogradnja. To su potvrdili i sudionici sastanka navodeći kako Končar nudi savjete a ne novac.

"Očekivali smo puno od ovog sastanka, na kraju opet nismo dobili nikakve odgovore na naša pitanja. Strateški partner nam ne nudi ništa, osim savjete," kazao je Hini predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko izrazio veliko nezadovoljstvo današnjim sastankom s Končarom.

"Mislili smo da ćemo radnicima moći u utorak ujutro poručiti dobre vijesti, no i dalje nema pomaka po tom pitanju. Nadali smo se kratkoročnoj pomoći, konkretnim mjerama, no Končar nam nije ponudio nikakva rješenja. Ako je pravi strateški partner onda bi nam trebao sada pomoći, što će nam pomoć kada društvo bude otišlo u stečaj," poručio je Šverko.

Nakon što su članovi Štrajkaškog odbora napustili sastanak, započeo je drugi sastanak sa sindikatima riječkog 3. maja.

Radnici Uljanika su od ponedjeljka ponovno u štrajku. Nisu izašli na ulice već su štrajkali u krugu brodogradilišta. (H/iPress)