Danas je u Domu sportova „Mate Parlov“ održana konferencija za novinare povodom Humanitarne akcije „Lopta za djecu“. Na konferenciji su sudjelovali Leo Krizman sportski direktor ispred Košarkaškog kluba Pula 1981, kao organizator humanitarne akcije, Tamara Pranjić, ravnateljica Dječjeg vrtića Mali svijet, Nikica Šljuka, roditelj djeteta s teškoćama u razvoju, Goran Mihovilović, tajnik MNK Stanoinvest Futsal Pula te Dean Sinković, predsjednik Odbojkaškog kluba Pula.

Leo Krizman je rekao kako je humanitarna akcija organizirana s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemima djece s teškoćama u razvoju, konkretno kao pomoć u prikupljanju sredstava za nabavu opreme za skupine koje rade s djecom s teškoćama u razvoju. Dodatnu motivaciju za pokretanje akcije KK Pula 1981 ima u redovima svog kluba. Petogodišnji Jakov, dječak s poteškoćama u razvoju, sin je bivšeg igrača kluba i člana Uprave, Nikice Šljuke, pa su u klubu upoznati s izazovima s kojima se nose roditelji mališana s teškoćama u razvoju. Humanitarna akcija je registrirana pri Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo pri Istarskoj županiji te je za potrebe iste otvoren poseban žiro-račun na koji će se uplaćivati prikupljena sredstva. Žiro račun je otvoren kod OTP banke a broj računa je HR6424070001500018735.

Predviđeno je nekoliko aktivnosti humanitarne akcije:

- Na domaćim utakmicama KK Pula 1981, MNK Stanoinvest Futsal Pula i OK Pula.

- Individualno od strane naših sugrađana, fizičkih osoba koje žele donirati uplatom na donacijski žiro račun.

- Kroz turnir u graničaru koji je predviđen za osnovnoškolski uzrast a koji će se održati 25.02.2023. u dvorani Doma sportova Mate Parlov.

- Redovni susreti djeca s teškoćama DV mali svijet s košarkašima KK Pula 1981 za vrijeme treninga.

Turnir u graničaru zamišljen je kao inkluzivna aktivnost za svu djecu, neovisno o tome da li se bave sportom. Graničar je igra djetinjstva svih generacija i nije potrebne predznanje da bi se djeca mogla aktivno uključiti. Cilj je dati priliku djeci da aktivno sudjeluju u humanitarnoj akciji i učine nešto za svoje male sugrađane s teškoćama u razvoju. Svi detalji o prijavama za turnir će biti uskoro objavljeni putem medija.

Tamara Pranjić, ravnateljica DV Mali svijet, zahvalila je u ime vrtića i zaposlenika na pokretanju akcije i senzibilizaciji javnosti. Istaknula je kako je i sama dvije godine bila odgojiteljica u skupini s teškoćama u razvoju i da iz tog perioda pamti predivnu djecu i njihove roditelje. Izdvojila je kako u DV Mali svijet imaju 8 inkluzivnih skupina i 1 posebnu skupinu i kako će im oprema koju se planira nabaviti biti od velike pomoći.

Nikica Šljuka, roditelj djeteta s teškoćama u razvoju i član uprave KK Pula 1981 je govorio o problemima s kojima se roditelji djece s teškoćama susreću, uključujući nedostatne terapije, probleme u inkluziji te o potrebi senzibilizacije javnosti i upoznavanju s problemima djece s teškoćama u razvoju. Šljuka je istaknuo da su ta djeca izuzetno posebna i da zaslužuju priliku da im se pomogne. Zahvalio je klubu i svima koji su se odlučili pomoći podržati ovu akciju.

Krizman je zahvalio klubovima MNK Stanoinvest Futsal Pula i OK Pula na spremnosti da se bez oklijevanja uključe i podrže akciju te pozvao i ostale klubove da se pridruže.

Goran Mihovilović se ispred MNK Stanoinvest Futsal Pula zahvalio na mogućnosti sudjelovanja, i napomenuo kako njihova udruga i klub uvijek rado sudjeluju u humanitarnim akcijama. Istaknuo je kako će posjetitelji na domaćim utakmicama MNK Stanoinvest Futsal Pule moći u posebnu kutiju izdvojiti donaciju, ali i da će se klub u potpunosti odreći novca od ulaznica i usmjeriti ga na račun humanitarne akcije. Osim toga dat će dresove igrača Mataje i Vukmira na aukciju kako bi se dodatno prikupila sredstva i doprinijelo podizanju svijesti.

Dean Sinković, predsjednik OK Pula, je također napomenuo da njihov klub uvijek sa zadovoljstvom sudjeluje u ovakvim akcijama te da će osim kroz klub i osobno raditi na promociji akcije. Za vrijeme domaćih utakmica posjetitelji će moći donirati na ulazu u za to predviđene kutije.

Sportski dio akcije, odnosno prikupljanja donacija za "Loptu za djecu" započeti će ovog vikenda. MNK Stanoinvest Futsal Pula na svom će parketu Doma sportova Mate Parlov u subotu s početkom u 19 sati ugostiti MNK Futsal Dinamo, dok će u nedjelju u Pattinaggiu s početkom u 18 sati OK Pula snage odmjeriti s OK Drenova. Košarkaši Pule 1981 akciju će u sklopu svojih utakmica otvoriti tjedan kasnije, odnosno u nedjelju, 12. veljače, kada će u Domu sportova Mate Parlov ugostiti KK Poreč.

Humanitarna akcija traje do 25.02.2023. a žiro račun za uplatu je HR6424070001500018735 pri OTP banci.