Strahuje se da je klizište odnijelo stotine života nakon što je sravnilo desetke kuća i zatrpalo žive obitelji u izoliranom selu na sjeveru Papue Nove Gvineje rano u petak, rekao je stanovnik.

Više od 50 kuća, mnoge s ljudima koji još spavaju, zatrpano je u klizištu u selu Kaokalam oko 3 sata ujutro, rekao je telefonom Reutersu mještanin Ninga Role. Broj mrtvih dosegao je gotovo 300, a među njima su i Roleov brat i rođak, rekao je.

Australian Broadcasting Corp i lokalni mediji izvijestili su da je stradalo više od 100 ljudi.

Mještanin koji se vratio kako bi pokušao spasiti svoje dvoje djece zatrpan je zajedno s cijelom proširenom obitelji, rekao je Role.

Na snimkama na društvenim mrežama koje je objavio Role vide se ljudi kako se penju po stijenama, iščupanom drveću i gomilama zemlje u potrazi za preživjelima. U pozadini se čuju jecaji.

„To je nemoguća misija, površina koju je zahvatilo klizište je velika i posvuda ima kamenja i drveća”, rekao je Role.

„Jako ih je teško izvući“, dodaje.

Pogođeno selo nalazi se u pokrajini Enga, oko 600 km sjeverno od glavnog grada Port Moresbyja.

Premijer James Marape rekao je u izjavi da još nije dobio dovoljno informacija, ali da su vlasti poslale odgovor na katastrofu.

„Šaljemo dužnosnike za katastrofe, obrambene snage i Odjel za radove i autoceste da se sastanu s pokrajinskim i okružnim dužnosnicima u Engi i počnu s radovima, izvlačenjem tijela i obnovom infrastrukture", rekao je Marape. (Hina)