Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni je mrtav, objavila je u petak zatvorska uprava okruga Jamalo-Nenecki gdje je Navaljni služio zatvorsku kaznu.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga priopćila je na svojoj web stranici da se Navaljni "osjećao loše" nakon šetnje u petak i "gotovo odmah izgubio svijest".

U priopćenju se navodi da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati. Uzrok smrti Navaljnog se utvrđuje, dodali su.

Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere glede smrti ruskog oporbenog čelnika, ali da Kremlj nema nikakvih informacija o tome.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navaljnog, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Navaljni, daleko najpoznatiji ruski oporbeni vođa i kritičar rata u Ukrajini, postao je istaknut prije više od deset godina ismijavanjem elitne klase oko predsjednika Vladimira Putina i iznošenjem optužbi za korupciju golemih razmjera. Izazvao divljenje raznorodne ruske opozicije jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gdje je bio liječen zbog, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Navaljni je tada rekao da je otrovan u Sibiru u kolovozu 2020. Kremlj je zanijekao da ga je pokušao ubiti i rekao da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom. 

Tko je bio Aleksej Navaljni?

Aleksej Navaljni, najistaknutiji ruski oporbeni čelnik, preminuo je u petak nakon što je pao i izgubio svijest u kažnjeničkoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga gdje je služio dugu zatvorsku kaznu, priopćila je ruska zatvorska služba.

Lider opozicije

Navaljni (47) je bio vodeća figura rascjepkane ruske oporbe.

Pristaše su ga prikazivale kao rusku verziju Nelsona Mandele koji će jednoga dana biti pušten iz zatvora kako bi vodio zemlju.

Zaslužio je divljenje mnogih u ruskim oporbenim krugovima jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gdje je bio podvrgnut liječenju zbog, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom u Sibiru.

Uspon

Bivši odvjetnik, Navaljni se proslavio blogovima koji su razotkrivali golemu korupciju među ruskom elitom, opisujući Rusiju kojom vladaju "prevaranti i lopovi".

Sudjelovao je u ruskim nacionalističkim povorkama 2000-tih.

Pozivi na ograničavanje imigracije i kritike zbog onoga što su neki smatrali njegovim pretjerano nacionalističkim stavovima doveli su do njegovog izbacivanja iz liberalne oporbene stranke Jabuka 2007.

On je prozivao elitu oko predsjednika Vladimira Putina i razotkrio je dio raskoši životnog stila viših dužnosnika koristeći internet, pa čak i bespilotne letjelice, kako bi ilustrirao ono što je opisao kao njihovu ogromnu i luksuznu imovinu.

Kada su se rasplamsale demonstracije protiv Putina u prosincu 2011., nakon izbora obilježenih optužbama za prijevaru, on je bio jedan od prvih vođa prosvjednika koji su uhićeni.

Navaljni je dugo prognozirao da bi se Rusija mogla suočiti sa seizmičkim političkim previranjima, uključujući revoluciju, jer je rekao da je Putin izgradio krhki sustav osobne vladavine koji se oslanja na poltronstvo i korupciju.

Što kaže Kremlj?

Kremlj je u petak objavio da je Putin obaviješten o smrti Navaljnog.

Kremlj je ranije odbacio Navaljnijeve optužbe o golemoj korupciji i Putinovom osobnom bogatstvu.

Navaljnijev pokret je zabranjen i većina njegovih starijih saveznika pobjegla je iz Rusije i sada živi u Europi.

Ruski dužnosnici Navaljnog su proglasili ekstremistom koji je marioneta američke obavještajne službe CIA-e za koju kažu da želi posijati sjeme revolucije kako bi oslabila Rusiju i učinila ju poslušnikom zapada.

Navaljni je nebrojeno puta privođen zbog organiziranja javnih skupova te je više puta procesuiran zbog optužbi koje uključuju korupciju, pronevjeru i prijevaru.

On je poručivao da su optužbe i osude politički motivirane.

Navaljni je 2023. osuđen na dodatnih 19 godina zatvora u kaznenoj koloniji s najstrožim režimom, a kazao je da je taj slučaj pokrenut kako bi se politički pokorio ruski narod.

Trovanje

U kolovozu 2020. Navaljnom je pozlilo na letu iz Tomska u Sibiru za Moskvu. Pilot je hitno sletio, spasivši mu život, a Navaljni je prebačen u Berlin, gdje je liječen od učinaka neurotoksina.

Njemački testovi pokazali su da je riječ o novičoku, otrovu razvijenom u Sovjetskom Savezu.

Putin je odbacio medijsku istragu koja je ustanovila da je za trovanje odgovoran tim ubojica ruske obavještajne službe FSB.

“Da ga je netko htio otrovati, dokrajčio bi ga”, rekao je Putin.

Obitelj

Sa suprugom Julijom navaljni ima dvoje djece - Darju i Zahara. (Hina)