Bivši američki predsjednik Donald Trump na republikanskim je stranačkim zborovima u Iowi osvojio 51 posto glasova i daleko iza sebe ostavio floridskog guvernera Rona DeSantisa, pokazuju podaci nakon 96 posto obrađenih glasova.

DeSantis je osvojio je 21 posto glasova i time ostao u utrci. Njemu je osvajanje drugog mjesta u Iowi bilo izuzetno važno jer je u toj saveznoj državi potrošio mnogo vremena i novca na kampanju.

Treća je bila bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley s 19 posto glasova. Ankete joj predviđaju znatno bolji rezultat već sljedećeg utorka na stranačkim izborima u New Hampshireu. Zatim dolazi Južna Karolina, gdje se i Haley i DeSantis nadaju puno boljim rezultatima.

Trump je ovim povijesnim rezultatom, jer nitko dosad nije osvojio Iowu s tolikom razlikom, dobio 20 delegata za nacionalnu konvenciju, DeSantis osam, a Haley sedam.

Manje od osam posto glasova dobio je četvrti kandidat, biznismen Vivek Ramaswamy, koji je odmah nakon utrke dao ostavku i podržao Trumpa. Svi ostali kandidati dobili su manje od jedan posto glasova.

Velike američke televizijske mreže proglasile su Trumpa sigurnim pobjednikom gotovo odmah nakon sinoćnjeg biračkih skupova, a to se nije promijenilo s pristizanjem rezultata. Posljednja anketa prije konvencije, provedena za televiziju NBC, Trumpu je davala 48 posto, Haley 20 posto i DeSantisu 16 posto.

Predizbore u Iowi obilježila je velika hladnoća, a slavio je kandidat s najvatrenijim pristašama. "Morate doći na skupove, čak i ako se onesvijestite od iscrpljenosti", pozvao ih je Trump u nedjelju.

Republikanski predizbori počeli su u ponedjeljak navečer po ekstremnoj hladnoći u američkoj saveznoj državi Iowi, prvom izbornom događaju u sklopu američkih predsjedničkih predizbora.

Republikanski birači okupili su se na zborovima birača širom države. Sastanci se održavaju u crkvama, školama, knjižnicama, čak i privatnim kućama, a birači su morali osobno doći kako bi se njihov glas računao.

Trump je u Iowi srušio i rekord u potpori kandidatu koji trenutno nije u Bijeloj kući. Do sada je rekord držao republikanac Bob Dole, koji je 1988. pobijedio na predizborima u Iowi s 12 posto prednosti u odnosu na najbližeg suparnika. Trump je osigurao prednost od oko 30 postotnih bodova.

Demokrati sa svojim predizborima kreću 23. siječnja u New Hampshireu.

Iowa je mala, ruralna država koja čini jedan posto ukupnog stanovništva SAD-a, ali simbolički važna jer ondje tradicionalno počinju predizbori.

Stranački izbori i konvencije nastavit će se idućih tjedana i mjeseci, do srpnja kada se održava Republikanska nacionalna konvencija u Milwaukeeju, odnosno kolovoza, kada se održava Demokratska konvencija u Chicagu. Tamo će izaslanici obiju stranaka potvrditi pobjednike koji će se natjecati na predsjedničkim izborima 5. studenoga.

Trenutačno nema naznaka da će utrka biti drugačija nego 2020. godine, kada su snage odmjerili republikanac Trump i demokrat Joe Biden, koji također nema ozbiljne konkurencije u svojoj stranci. (Hina)