Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je borcima plaćeničke skupine Wagner da polože zakletvu ruskoj državi nakon pada zrakoplova u kojem je vjerojatno poginuo šef organizacije Evgenij Prigožin.

Putin je potpisao naredbu koja je odmah stupila na snagu u petak nakon što je Kremlj rekao da su zapadne tvrdnje da je Prigožin ubijen na zapovijed ruskog vrha "apsolutna laž". Kremlj je odbio sa sigurnošću potvrditi njegovu smrt, rekavši da je potrebno pričekati rezultate testova.

Ruska agencija za zrakoplovstvo je objavila da je Prigožin bio jedan od putnika u privatnom mlaznom zrakoplovu koji se srušio u srijedu navečer sjeveroistočno od Moskve, pri čemu nitko nije preživio, točno dva mjeseca nakon što je šef Wagnera započeo neuspjelu oružanu pobunu protiv šefova vojske.

Predsjednik Vladimir Putin je izrazio sućut obiteljima žrtava u četvrtak, a o Prigožinu govorio u prošlom vremenu.

Naveo je "preliminarne informacije" koje ukazuju na to da su Prigožin i njegovi visoko pozicionirani suradnici u Wagneru ubijeni, a iako je hvalio Prigožina, istaknuo je i da je učinio neke "ozbiljne greške".

Uvođenje obveze polaganje prisege za pripadnike Wagnera i drugih privatnih vojnih kompanija predstavlja jasan korak prema tome da se takve skupine stave pod strožu državnu kontrolu.

Naredba, objavljena na internetskim stranicama Kremlja, obvezuje svaku osobu koja djeluje u ime vojske ili pomaže u onom što Moskva naziva svojom "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini da službeno položi zakletvu Rusiji.

Riječi zakletve sadržavaju rečenicu, kojom oni koji prisežu obećaju da će strogo slijediti naredbe zapovjednika i vođa, što je u naredbi opisano kao korak prema stvaranju duhovnih i moralnih temelja obrane Rusije.

Zapadni političari i komentatori su kazali, a da za to nisu podastrli dokaze, da je Putin naredio Prigožinovo ubojstvo kako bi ga kaznio za započinjanje oružane pobune 23. i 24. lipnja protiv vojnog vrha, što je ujedno bio i najveći izazov za Putina otkako je došao na vlast 1999.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u petak rekao da je optužba, kao i mnoge druge poput nje, neistinita.

"Sada ima mnogo nagađanja glede ovog pada zrakoplova i tragične smrti njegovih putnika, uključujući Evgenija Prigožina. Naravno, na zapadu, sve se ovo špekuliranje predstavlja iz poznatog stanovišta", izjavio je Peskov novinarima.

"Sve ovo je apsolutna laž, a ovdje, kada izvještavate o ovom pitanju, nužno je da se temeljite na činjenicama. Još uvijek nema mnogo činjenica. One moraju biti utvrđene tijekom istražnih postupaka", dodao je.

'Bit će provedeni svi potrebni testovi'

Ruski istražitelji su započeli istragu događaja, no još nisu rekli što sumnjaju da je bilo uzrok iznenadnog pada zrakoplova.

Također, nisu službeno potvrdili identitet 10 pronađenih mrtvih tijela.

Peskov je u petak na pitanje je li Kremlj dobio službene informacije o Prigožinovoj smrti rekao: "Ako ste pažljivo slušali izjavu ruskog predsjednika, on je rekao da će svi potrebni testovi, uključujući genetske, biti provedeni. Službeni rezultati će biti objavljeni čim budu spremni za objavu".

Peskov, koji je rekao da se Putin nije nedavno sastao s Prigožinom, također je kazao da nije poznato koliko će dugo trajati istraga i testiranja.

Stoga je nemoguće razgovarati o tome hoće li Putin prisustvovati Prigožinovom sprovodu, odgovorio je Peskov na pitanje o toj temi.

"Još uvijek nema datuma za sprovod, nemoguće je o tome uopće razgovarati. Jedino što mogu reći jest da predsjednik trenutno ima poprilično pun raspored".

Nigel Gould-Davies, bivši britanski veleposlanik u Bjelorusiji koji sada radi u Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), kazao je da će sprovod biti značajan.

"Ako Putin želi naglasiti da je Prigožin umro kao izdajnik, ignorirat će ga", rekao je Gould-Davies.

"(A) Prigožinovi pristaše bi ga mogli iskoristiti kao priliku da odaju počast njemu i njegovoj kritici usmjerenoj prema načinu na koji Kremlj vodi rat, što bi moglo ojačati animozitet jezgre Wagnerovih lojalista prema Kremlju", dodao je.

Britanska vojnoobavještajna služba je u petak rekla da nema sigurnog dokaza da je Prigožin bio u zrakoplovu, no da je "vrlo vjerojatno" da je mrtav.

Pentagon je rekao da je prema njegovoj prvotnoj procjeni Prigožin ubijen.

Ruski medij Baza, koja ima pouzdane izvore među službama sigurnosti, objavio je da su se istražitelji usredotočili na teoriju da je u zrakoplovu mogla biti postavljena bomba ili dvije.

Peskov je kratko odgovorio na pitanje o budućnosti skupine Wagner, koja ima niz unosnih ugovora diljem Afrike i odred u Bjelorusiji gdje obučava tamošnju vojsku, no čini se da više nema vođu.

"Ne mogu vam ništa sada reći, ne znam", rekao je. (Hina)