Nakon curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, razina metana u Švedskoj i Norveškoj rekordna je, pišu švedski i norveški mediji koji govore o 'velikom oblaku'.

U Sjevernom toku 1 i 2, 96% plina bio je metan.

Prema izračunima Stephena Matthewa Platta, klimatskog znanstvenika na norveškom institutu za istraživanje zraka, radi se o oko 40.000 tona metana ispuštenog navodnom sabotažom: "Emisije odgovaraju dvostrukoj godišnjoj emisiji metana u industriji nafte i plina u Norveškoj. To su rekordne razine, nikada prije nismo vidjeli ništa slično u Norveškoj i Švedskoj."

Rusija kaže da ima 'materijale o uplitanju Zapada'

Rusija ima 'materijale' koji ukazuju na umiješanost Zapada u sabotažu plinovoda Sjeverni tok. To je izjavio šef moskovske vanjske obavještajne službe, a prenosi TASS.

"Već imamo neke 'materijale' koji ukazuju na zapadni trag u organizaciji i provedbi terorističkog napada" na plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, rekao je šef SVR-a Sergej Nariškin. "Po mom mišljenju, Zapad čini sve kako bi sakrio prave počinitelje i organizatore ovog terorističkog napada", dodao je.

U zajedničkom pismu Vijeću sigurnosti UN-a, Danska i Švedska kažu da bi eksplozije koje su uzrokovale curenje plina iz Sjevernog toka 1 i 2 mogle biti posljedica detonacije "nekoliko stotina kilograma eksploziva". U pismu dvije zemlje izražavaju zabrinutost zbog mogućih posljedica curenja plina na morski okoliš i klimu, pišu danski i švedski mediji. (iPress)