Talijani su u nedjelju počeli izlaziti na birališta kako bi glasali na više regionalnih izbora, među kojima su najvažniji oni u Toskani, za koje analitičari kažu da bi mogli promijeniti lice krajnje desnice.

Otkako je pandemije i karantene ovo je prvi test na državnoj razini za vladu premijera Giusseppea Contea koju čini lijevo centristička Demokratska stranka i populistički Pokret pet zvijezda.

Izbori bi također mogli biti iznimno važni za krajnje desnu Ligu Mattea Salvinija. Pobijedi li na izborima u Toskani, inače uporištu ljevice, obnovio bi status lidera desnice, ali će eventualni poraz dati vjetar u leđa njegovim izazivačima.

Glasači će s maskama izaći na birališta u nedjelju i ponedjeljak u trenutku dok raste broj zaraženih. U Italiji je trenutno manje novozaraženih po danu nego u Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Španjolskoj, ali ih je i dalje više od tisuću.

Regionalni izbori održat će se u Kampaniji, Liguriji, Toskani, Apuliji, Venetu te u pokrajinama Marke i Valle d'Aosta.

Između parlamentarnih izbora početkom 2018. i pandemije, desnica je pobijedila na regionalnim izborima u osam od devet pokrajina, dijelom i zbog nemogućnosti ljevice da nastupi s jednim kandidatom. Stručnjaci upozoravaju da bi se slično moglo dogoditi i sada.

Najvažniji su izbori u Toskani, kojom ljevica vlada 50 godina. Posljednje ankete pokazuju da će utrka biti tijesna.

Očekuje se da će lijevi blok zadržati vlast u južnoj pokrajini Kampaniji, ali bi desna koalicija Lige, krajnje desne stranke Braća Italije i stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija mogla bi pobijediti u susjednoj Apuliji.

Očekuje se da će desnica glatko pobijediti u svojim uporištima, sjevernim pokrajinama Venetu i Liguriji te da će ljevici preoteti vlast u Markama.

Na paralelnom referendumu glasa se o smanjenju zastupnika u parlamentu - s 630 na 400 u donjem domu te sa 315 na 200 u Senatu. Očekuje se da će referendum proći.

(Hina)