U subotu, 2. prosinca 2023. godine, povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti održan je 10. jubilarni odbojkaški turnir „TI biraš – Izaberi život“ u organizaciji Grada Umaga.

Ova sportska manifestacija održava se od 2012. godine, kada je Grad Umag, zajedno sa svojim Vijećem za komunalnu prevenciju i Policijskom upravom istarskom, pokrenuo niz aktivnosti u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Tad je prvi put održan turnir u dvoranskoj odbojci i to isključivo za djelatnike umaških ustanova. Na prvom turniru učestvovale su ekipe Grada Umaga, umaških vrtića (Duga i Girotondo) i osnovnih škola (OŠ Marije i Line i TOŠ Galileo Galilei) te Policijske postaje Umag. S godinama se taj turnir proširio i na druge ustanove.

Manifestaciju su pozdravnim govorima otvorili gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin. U ime Policijske postaje Umag- s ispostavom Buje bio je nazočan pomoćnik načelnika Ivan Mrgan. Na ovogodišnjem turniru sudjelovalo je 11 ekipa, i to Grad Umag, DVJ Duga, TDV Girotondo, OŠ Marije i Line, TOŠ „Galileo Galilei“, Policijska uprava istarska, Policijska postaja Umag-s ispostavom Buje, Javna vatrogasna postrojba Umag, Komunela d.o.o ., Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ i, po prvi put, Zavod za hitnu medicinu – Ispostava Umag koji je osvojio visoko 4. mjesto. Treće je mjesto pripalo ekipi OŠ Marije i Line.
Borba za prvo mjesto je bila napeta do samog kraja, a ekipa Grada Umaga je uspjela, nakon 5 godina, napokon vratiti prijelazni pehar u Umag pobijedivši ekipu Policijske uprave istarske.

Grad Umag i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Umaga svake godine nizom aktivnosti obilježavaju Mjesec borbe protiv ovisnosti ne bi li osvijestili građane te utjecali na prevenciju pogrešnih odluka koje bi mogle dovesti do bilo koje vrste ovisnosti. A, edukacija i sport svakako predstavljaju najsnažnije oružje protiv ovisnosti. (iPress)