Nastavilo se sjajno Europsko prvenstvo u atletici u Muenchenu za Hrvatsku, nakon zlata Filipa Mihaljevića u bacanju kugle i srebra Matee Parlov-Koštro u maratonu u ponedjeljak, u utorak je Sandra Perković opravdala status prve favoritkinje te osvojila svoje šesto uzastopno zlato u bacanju diska.

Najbolja hrvatska atletičarka do novoga je zlata stigla u dramatičnom finalu u kojemu je za osam centimetara nadmašila srebrnu Njemicu Kristin Pudenz. Pudenz je "bacila rukavicu" Perković u drugoj seriji hicem od 65.05 metara na što je Perković odgovorila sa 65.77m. No, vrlo raspoložena Njemica je u trećoj seriji bacila odličnih 66.93m i držala prednost do ključne pete serije. Tada je naša predstavnica ostvarila rezultat od 67.95m što je izgledalo nedohvatljivo za Pudenz koja je dosada imala osobni rekord od 67.10m. No, Pudenz je odmah odgovorila sa 67.87m i srećom ostala za osam centimetara kratka u odnosu na Perković.

Niti jedna druga atletičarka nema više od četiri europska zlata u jednoj disciplini, a Perković je sada svoj niz produžila na šest. Počela je još 2010. kao 20-godišnjakinja u Barceloni, slijedila su zlata 2012. u Helsinkiju, 2014. u Zurichu, 2016. u Amsterdamu te 2018. u Berlinu, dok je zbog pandemije koronavirusa za šesti naslov morala čekati četiri godine.

Broncu je sa 65.20m osvojila Njemica Claudine Vita.

- Upravo sam osvojila svoj šesti naslov europske prvakinje na ovom prekrasnom stadionu i pred ovom sjajnom publikom tako da sam iznimno sretna i ponosna, rekla je Sandra Perković nakon što je u Muenchenu nastavila svoj pobjednički niz na europskim atletskim prvenstvima u bacanju diska.

Perković je do svog šestog europskog zlata stigla nakon velike borbe s domaćom pedstavnicom Kristin Pudenz koju je nadmašila za osam centimetara, najduži hitac Perković je iznosio 67.95 metara, a Pudenz 67.87m. Broncu je osvojila još jedna Njemica, Claudine Vita sa 65.20m.

"Kao i prije četiri godine u Berlinu, ponovno sam se morala boriti protiv jakih Njemica koje su postavljale svoje osobne rekorde i najbolje rezultate sezone. No, znala sam kako sam spremna i borba je bila stvarno dobra. Žao mi je što sam im pokvarila slavlje, ali i srebro i bronca su odličan rezultat. Ovo natjecanje je bilo na razini svjetskog prvenstva", dodala je Perković.

Upitana koji joj od šest europskih naslova najvažniji Perković je odgovorila:

"Najvredniji je, mislim, prvi iz 2010. godine kada sam na prvenstvo došla kao 19-godišnja klinka i osvojila svoj prvi veliki naslov. Tada nisam mogla niti zamisliti da ću 12 godina kasnije stajati ovdje s ovom medaljom".

Druga hrvatska predstavnica u finalu, 22-godišnja Marija Tolj zauzela je šesto mjesto sa 63.37m. (Hina)