Rekordnih 329 profesionalnih nogometaša pod istragom je zbog sumnje u izbjegavanje poreza, a vodeći engleski klubovi zbog korištenja svojih sestrinskih klubova za plaćanje agentima, prenose britanski mediji.

Porezna uprava Ujedinjenog Kraljevstva (HMRC) istražuje 329 profesionalnih nogometaša zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza, 31 klub, te 91 agent piše The Sun.

Broj ispitanih tijekom prošle sezone dramatično je porastao u odnosu na 93 nogometaša u prethodnom razdoblju. Brojka je narasla nakon što je HMRC navodno pojačao svoj rad u borbi protiv izbjegavanja poreza u sportu.

U sklopu svog rada tijelo je imenovalo tim stručnjaka za prijevare koji će se povezati s Engleskim nogometnim savezom (FA).

"Projekt usklađenosti nogometa koji se povezuje s HMRC-ovom elitnom jedinicom za prijevare znači da su porezne vlasti vrlo zabrinute zbog značajnih iznosa neplaćenog poreza u sportu," navodi porezni stručnjak Elliott Buss.

"HMRC vidi nogomet kao industriju u kojoj milijuni funti poreza vrlo lako mogu ostati neplaćeni," dodaje se.

Nagađa se i kako vodeće momčad Premier lige koriste svoje inozemne 'sestrinske' klubove za prikrivanje novca plaćenog za ugovore za nove igrače u svojim engleskim momčadima. (Hina)