Nakon dva kišna dana vrijeme je dozvolilo organizatorima Pulskog kulturnog ljeta da barem jedan od tri koncerta iz programa Jazz waves izvedu na jedinstvenoj pozornici Malog rimskog kazališta.

A krenulo je kako se i očekivalo: Genijalno! Jedan od najvećih hitova TBF-a, Genije, u svojoj je jazz verziji na samom početku sinkronizirao sve atome u publici Malog rimskog kazališta na istu frekvenciju! Po reakcijama publike bilo je jasno da su The Beat Fleet  & Jazz orkestar HRT-a dobro počeli. Malo san maka nastavila je u energičnom ritmu, a uz solo dionicu saksofona zvučala je kao da su je autori od samog početka zamislili u jazz aranžmanu.

Do kraja večeri u ovoj nesvakidašnjoj kombinaciji izvedeni su neki od najvećih hitova TBF-a čiji su socijalno angažirani tekstovi i danas aktualni, iako ih je dobar dio  napisan prije 20 godina. Nažalost, teme u društvu su i dalje iste. Nasreću, bend je i dalje odličan uživo. Mladen, Saša i Luka bili su, kao i ostali, na visini zadatka, a pod dirigentskom palicom strastveno angažiranog Mirona Hausera potencijal sinergije orkestra i benda ostvaren je u potpunosti. Vrhunski posao aranžiranja pjesama popularnog splitskog benda odradili su članovi Jazz orkestra HRT-a Darko Sedak-Benčić, Bruno Matić, Hrvoje Kralj i Hrvoje Štefanić. Zahvaljujući njima TBF-ove skladbe, danas klasici hrvatske moderne glazbe,dobile su novi život, a publika ih je sinoć u Puli s oduševljenjem prihvatila. Svaka od trinaest izvedenih pjesama je dobila svoj „jazz twist" u izvedbi vrhunskih glazbenika Jazz orkestra HRT-a poput moćnog intra puhačke sekcije u pjesmi Heroyix, sola na trubi u Mater ili trombona u Uvik kontra.

Iako zamišljen kao koncert sa sjedećim mjestima, malo tko je u publici ovaj vrhunski glazbeni doživljaj „odsjedio". Do kraja večeri praćeni pljeskom u odličnoj atmosferi i orkestar i bend su ostali zatečeni kada su shvatili da oko tisuću posjetitelja u Malom rimskom kazalištu neće otići kući nakon samo jednog bisa. Na oduševljenje publike nakon kratkih konzultacija uslijedio je povratak na pozornicu uz pojašnjenje da su odsvirali sve što su spremili i da se moraju ponoviti, pa je koncert završio onako kako je i počeo. Genijalno!

Ovim koncertom završen je trodnevni program Jazz Waves na kojem su u prethodne dvije večeri nastupili JazzIstra Four uz Miguela Zenóna, te Jaka Kopač Quintet sa Jimom Rotondijem. Program Pulskog kulturnog ljeta nastavlja se uz koncert „Istarski kanti" u izvedbi Zbora HRT-a 13.lipnja u Malom rimskom kazalištu. (iPress/Foto: Marijana Banko, Danijel Bartolić)