Jučerašnji drugi val Jazz Wavesa pogodio je slušatelje jednakom žestinom kao prvi. U pauzama između snažnih naleta kiše publika je pristizala u Circolo kako bi čula jednog od vodećih svjetskih jazz trubača, Amerikanca nastanjenog u Austriji Jima Rotondija, u kombinaciji s briljantnim Quintetom Slovenca Jake Kopača. Među pulskom i istarskom publikom čini se da su među najvjernijim posjetiteljima koncerata upravo ljubitelji straight ahead jazza, jer njih sinoć kiša nije spriječila da dođu.

Rotondi, koji je učio od Raya Charlesa, Lionela Hamptona i brojnih drugih glazbenih legendi,svoj stil opisuje kao moderni tradicionalni jazz, i upravo taj svima dobro poznati zvuk jazza mogao se čuti na programu kojeg su činile pretežito njegove skladbe, poput A higher calling kojom su otvorili koncert, te u nastavku tradicionalni Leemo. Uslijedilo je nekoliko jazz standarda poput nježne balade, Nearness of you, koju je izveo Jaka Kopač, jedan od vodećih jazz alt saksofonista mlađe generacije, uz pratnju sjajnog Amerikanca Joshue Ginsburga na kontrabasu, pijanista impresivne karijere Renata Chicca, i Vladimira Kostadinovića, jednog od najtraženijih bubnjara na europskoj jazz sceni.

Zajedničko ishodište Jima Rotondija i Jake Kopača Glazbena je akademija u Grazu, gdje američki glazbenik predaje od 2010.godine, a svojedobno je bila i važna etapa u glazbenom obrazovanju i upoznavanju internacionalne jazz scene Jake Kopača. Jaka je sinoć u Puli prvi put svirao s Jimom iako su obojica već surađivali s ostalim glazbenicima koji su im se pridružili na pozornici (Ginsburg,Chicco i Kostadinović).

Na pitanje što očekuju od pulske publike prije nastupa su rekli kako se nadaju da će  im prenijeti dobre vibracije te da će se kao umjetnici uspjeti povezati s ljudima u dvorani i prenijeti im svoju ljubav prema glazbi. To im je svakako uspjelo, na koncertu je bila sjajna atmosfera.

Jim Rotondi zanimljiv je primjer američkog jazz glazbenika s dugogodišnjom njujorškom karijerom, koji tvrdi kako je Europa danas naklonjenija jazzu od njegove kolijevke, SAD-a. „New York nije okrutan, nego je u njemu iznimno velika konkurencija. Da biste kao umjetnik preživjeli, morate biti potpuno posvećeni svom zvanju". Ipak, razlog Rotondijeve selidbe s kontinenta na kontinent nije bila glazbena konkurencija, s kojom se je odlično nosio, nego ljubav; supruga mu je Francuskinja.

Iako je Rotondi u nekoliko navrata posjetio Istru i kao predavač na Jazz akademiji u Grožnjanu, ovo mu je bio prvi nastup u Puli, a po reakcijama publike sigurno neće biti posljednji.

Jazz Waves festival zatvorit će koncert Pozitivan stav: TBF-a i Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera, na pozornici Malog rimskog kazališta večeras s početkom u 21.30. (iPress)