Idućeg tjedna u Istarskom narodnom kazališti odigrat će se Krležina drama 'U agoniji' u utorak 20. veljače s početkom u 20 sati. Plesna predstava ONE na redu je u subotu, 24. veljače te u ponedjeljak 26. veljače također s početkom u 20 sati.

U AGONIJI -20. veljače 2024. u 20 sati 

Krležina drama U agoniji, u režiji Daria Harjačeka, na pulskim će se kazališnim daskama izvesti u svojem punom obliku, u tročinskoj verziji, objedinjujući Gavellinu tezu o iščeznuću “zasebne funkcije dramske riječi” baš u trenutku kad ona dospijeva do svojeg maksimuma. Predstava je nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Hrvatskog kazališta Pečuh, a u njoj igraju Irena Tereza Prpić, Igor Golub, Vlasta Golub, Goran Koši i Goran Smoljanović. Dramaturgiju potpisuje Dora Golub, scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Ana Mikulić, glazbu je skladao Damir Šimunović, svjetla oblikovao Domagoj Garaj, a asistent scenografkinje je Krešimir Tomac.

Predstava U agoniji čije autorske intencije ovaj tekst nastoji sažeti dramska je predstava u punom smislu te riječi, utemeljena na agonu iz naslova, borbi na život i smrt muškarca i žene, primordijalnog para tako značajnog Krležinoj dramaturgiji, zaraćenih ljubavnika Adama i Eve, u glembajevskom ciklusu prerušenih u (malo)građanski kostim, no jednako animalnih i neurasteničnih onkraj granica napora u hiper intelektualnom verbalnom nadmetanju. Razvidno je kako prethodno spomenuti zastrašujući i/ili pretenciozni pothvat inscenacije Krleže, poduzet s glumcima doraslim izazovu – a u slučaju ove predstave to se i dogodilo – zaista usmjerava književnosti u kazalištu, no ne u okoštalom, ograničavajućem smislu robovanja kazališnog medija literaturi, nego onom što u gavelijanskoj maniri svjedoči procesu u kojem „ulazak glumca u dramu znači ulazak doživljene stvarnosti u literaturu“. Tada to nije kazalište u službi puke reprodukcije književnog materijala, niti kazalište u službi uopće, bilo koga ili bilo čega, već kazalište koje u gledatelju doista može izazvati intenzivno tjelesno doživljavanje organskih oćuta, kazalište kao takvo nas kao publiku, vraća glavnom razlogu zbog kojeg ga pohodimo – suigri.

ONE (plesna predstava) - 24. i 26. veljače 2024. u 20 sati 

Coming of age plesna predstava za djecu i mlade u produkciji DiPS INK One, u koreografiji Andree Gotovina i u suradnju s izvođačima, nakon četiri godine od premijere ponovno se vraća na daske Male scene INK. One je plesna predstava koja duboko proživljava temu odrastanja. Devet mladih i hrabrih djevojaka koristi pokret kako bi izrazile i progovorile o svojim unutarnjim svjetovima, željama, nadama, strahovima, skrivenim mislima, pitanjima, tihim težnjama, sretnim i nesretnim ljubavima… One se s melankolijom osvrću na djetinjstvo postavljajući pitanje je li ta bezbrižnost još uvijek prisutna ili smo već zakoračili u svijet odraslih? Koliko smo za njega zapravo spremni i koje izazove donosi? Istrgane bijele stranice papira postaju simbol života koji se ispisuje pred njihovim očima. Spremne ili nespremne One ne odustaju.

Autor glazbe je Carlos Andres Fagin, dok je song za predstavu napisala i otpjevala Lana Crnogorčić. Kostimografiju potpisuje Desanka Janković, oblikovanje rasvjete Dario Družeta, a asistent pri projektu je Mark Marić. One su: Anna Štifanić, Barbara Jessica Bahtak, Lucija Radolović, Nina Brajković, Petra Mohorović, Petra Trajčeski, Rina Reiner, Zora Cvijanović. (iPress)