Predstava POČETAK teatra Exit izvest će se na Maloj sceni Istarkog narodnog kazališta u petak 9. veljače s početkom u 20 sati, dok će se, u subotu 10. veljače, publici predstaviti GUDAČKI KVARTET PORIN iz repertoara 'Samo najbolje', također na Maloj sceni u 20 sati.

POČETAK, 9. veljače 2024. u 20 sati

Nakon tuluma, u neredu gdje je svaki tanjur upotrijebljen, a svaka čaša poluprazna ili polupuna, skoro pa poljubac. Možda poljubac. Njih dvoje dovoljno mamurni od tuluma i umorni od prošlosti koju nose. Toliko različiti, a opet slični u svojoj usamljenosti, jer usamljenost je jedino što ih spaja. Usamljenost koja paralizira u svojim strahovima, sjećanjima na loša iskustva i lijepe uspomene pretvara u crno bijeli nostalgični film koji se više nikada neće ponoviti. Postoji li u takvom stanju duboke uronjenosti u vlastitu samoću prostor za hrabro prepuštanje u neki novi odnos, novi početak? Je li nepristojno nadati se novoj ljubavi ili možda samo novom poljupcu?

Drama “Početak” u gotovo realnom vremenu voajerski nas uvlači u početak jednog odnosa, jednog prijateljstva, možda i ljubavi. Je li kasno da život (ponovno) počne?

Autorski tim: David Eldridge i Aida Bukvić. Igraju: Dijana Vidušin i Dražen Šivak. Trajanje: 70´

GUDAČKI KVARTET PORIN - 10. veljače 2024. u 20 sati

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin.

Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet.

Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Val Bakrač, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović.

Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na salzburškom Mozarteumu. Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na Muzičkom biennalu Zagreb 2007. (kojoj je prisustvovao i sam skladatelj!,) zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama 2008., 2009. i 2012., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u sklopu ciklusa Lisinski subotom) 2008. godine, na Croatie la voici festivalu hrvatske kulture u Francuskoj u Parizu 2012. godine, te sudjelovanje na YAM Sessionu u organizaciji JM International u Norveškoj 2016. godine.

Od 2006. godine kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana.
Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu.
Osvojio je i tri vrijedne nagrade: Ivo Vuljević (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), Darko Lukić i Radio podij.
Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007. / 2008. godine kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – diplomu Milka Trnina.

Izvođači: Ivan Novinc i Val Bakrač – violinisti, Lucija Brnadić – violistica, Neva Begović – violončelistica. Trajanje : 65`

PROGRAM

1.Š. Slavenski: Šest narodnih suita

2.Miletić: Folklorne kasacije

3.Haydn: Gudački kvartet u C-duru,op. 33, br. 3

Allegro moderato

Scherzo:Allegretto

Adagio ma non troppo

Finale. Rondo- Presto

4.Borodin: Gudački kvartet u D-duru, br. 2

Allegro moderato
Scherzo. Allegro
Notturno. Andante
Finale. Andante- Vivace

(iPress)