X, društvena mreža Elona Muska ranije poznata kao Twitter, proširila je raspon podataka koje prikuplja od svojih korisnika na biometrijske podatke, razinu obrazovanja i radno iskustvo.

Vrsta informacija koja će se prikupljati i način na koji bi mogle biti korištene privukli su pažnju osoba koje prate tehnologiju.

"Informacije koje prikupljamo možemo koristiti kako bismo obučavali naše modele strojnog učenja ili umjetne inteligencije za svrhe navedene u ovoj politici", tvrtka je nedavno dodala svojoj politici o privatnosti na internetu.

Međutim, nije u potpunosti jasno što su te svrhe, osim autentifikacije i funkcioniranja usluga, a X-ovoj definiciji biometrijskih podataka nedostaju pojedinosti.

Primjerice, američko ministarstvo domovinske sigurnosti biometrijske podatke definira kao "jedinstvene fizičke karakteristike poput otisaka prstiju, koje se mogu koristiti za automatsko prepoznavanje".

X također namjerava bilježiti podatke o razini obrazovanja svojih korisnika i njihovom radnom iskustvu. Ti podaci će, prema X-u, biti korišteni za predlaganje radnih mjesta. Promjena prakse će započeti krajem rujna.

Musk, koji je također vlasnik tvrtke za električne automobile Tesla i svemirske kompanije SpaceX, u srpnju je najavio otvaranje nove tvrtke xAI, "radi razumijevanja stvarnosti".

Međutim, prije nekoliko mjeseci je zajedno s ostalim vodećim tehnološkim pionirima potpisao otvoreno pismo u kojem se poziva na stanku u razvoju umjetne inteligencije prije nego što se bude bolje razumjelo tehnologiju.

Musk je u četvrtak objavio poruku na X-u, za koju se čini da joj je cilj umiriti korisnike zabrinute zbog osobne privatnosti.

"Samo javni podaci, ne privatne poruke ili bilo što osobno", napisao je. (Hina)