Stanovnici skvoterskog kvarta Slobodni grad Christiania u Kopenhagenu rekli su da žele zaustaviti prodaju kanabisa na glavnoj ulici nakon smrtonosne pucnjave u subotu.

U Christianiji, bivšem vojnom kompleksu koji su 1970-ih zauzeli skvoteri, kanabis se prodavao u ulici Pusher više od 50 godina.

Vlasti su tolerirale ilegalnu trgovinu drogom iako je porast aktivnosti na tom području povezanih s bandama rezultirao brojnim pucnjavama posljednjih godina.

Policija s vremena na vrijeme uklanja štandove s kanabisom, ali se oni brzo ponovno uspostavljaju.

"Sve dok postoji masovna ilegalna trgovina kanabisom, bit će nasilne i smrtonosne borbe za tržište", rekli su mještani u zajedničkom priopćenju objavljenom u nedjelju na web stranici Christianije.

U subotu je vatrenim oružjem ubijen 30-godišnji muškarac nakon što su dvojica maskiranih naoružanih napadača počela pucati u ulici Pusher. Ranjene su još četiri osobe. Pucnjava je povezana s ilegalnom trgovinom kanabisom, objavila je policija.

Policija je uhitila i pritvorila 18-godišnjaka u subotu i još uvijek traga za drugim napadačima.

Gradonačelnica Kopenhagena Sophie Haestorp Andersen rekla je u nedjelju za list Berlingske da želi da se ulica Pusher trajno zatvori.

Stanovnici Christianie prije tri tjedna su blokirali ulaz kako bi se zaustavile ilegalne aktivnosti u ulici Pusher, no blokada je trajala samo nekoliko sati.

Stanovnici te popularne turističke atrakcije, s više od pola milijuna posjetitelja godišnje, žive autonomno prema vlastitim pravilima iako ih vlasti u Kopenhagenu ne priznaju kao autonomno područje. (Hina)