HRT je nakon početka emitiranja Hrvatskog radija Klasik i Hrvatskog radija Pop početkom siječnja najavio i da će četiri nova specijalizirana radijska kanala - HR rock, jazz, klape i zvuci tamburice - startati 1, veljače na HRTi platformi i na radio.hrt.hr.

''Cilj novih kanala je proširiti ponudu našim slušateljima sa specijaliziranim glazbenim kanalima bez govornih sadržaja i reklama. Takav sadržaj do sada nije bio dostupan na hrvatskom tržištu na ovakav način, a smatramo da je uloga javnog servisa i učiniti dostupnijim kvalitetne glazbene sadržaje najširem krugu slušatelja'', ističe se u HRT-ovu odgovoru Hini.

S javne radiotelevizije naglašavaju i da je to iskorak prema domaćoj glazbenoj industriji, autorima i izvođačima koji će tako biti još zastupljeniji u programima na novim platformama.

''S obzirom da je hrvatsko tržište drugo najbrže rastuće u glazbenom streamingu u svijetu, HRT i Hrvatski radio u skladu s time prate postojeće trendove", poručuju s HRT-a.

Naglašavaju i da je planirano da svi novi radijski kanali emitiraju 24 sata svakodnevno te da urednike koji biraju glazbu predvodi urednik Željko Barba. Glavna urednica novih kanala je glavna urednica Hrvatskoga radija Eliana Čandrlić Glibota'.

S HRT-a ističu i da novi kanali nisu dodatno financijski opteretili HRT, jer su realizirani s postojećim uredničkim, tehničkim i ljudskim kapacitetima. Na taj način najbolji glazbeni urednici Hrvatskoga radija biraju glazbu, zaključuju s javne radiotelevizije.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) početkom siječnja HRT je dalo dopuštenje za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge oblike prijenosa audiovizualnog programa za radijske kanale HR-rock, Hr klape, HR jazz, HR klasik, HR zvuci tamburice i HR pop. Dopuštenja iz odluka su trajna, ističu u VEM-u. (Hina)