Predstava 'Kad je stao svijet' u režiji Vite Taufera u  koprodukciji INK Pula i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, izvodit će se u Istarskom narodnom kazalištu u Puli u srijedu i četvrtak, 1. i 2. lipnja 2022., s početkom u 20 sati.

Premda je tekst Kad je stao svijet Dore Delbianco nastao znatno prije pandemijskog vremena, spletom se okolnosti izvodi godine 2022. u društveno-političkom trenutku kada svijet doista staje i poprima sasvim novo obličje, što pojedinca potiče da silom prilika usvaja novi sustav vrijednosti, kao i nove (novonormalne) perspektive o svemu što je dotad poznavao.

Drama gotovo vizionarski pretkazuje kaotičnu sliku svijeta koji se zaustavio zbog jedne smrti. Za razliku od društva koje nerijetko relativizira i umanjuje pojavu smrti, svodeći je na statistički podatak ili pak na priučene savjete bližnjima poput onoga da se "život ipak nastavlja", senzibilan, apsurdan i melankoličan tekst Delbianco iz svakidašnje situacije, tragedije svima poznate i bliske, izvlači maksimum dramskog potencijala – tako što jednu smrt čini velikom i značajnom.

Smrt portira Martina Guneka, jednoga sasvim običnog, ali zapravo nimalo uobičajenog čovjeka pred mirovinom, pokreće tektonske promjene na intimnom i političkom planu uzurpiranoga svijeta. Slojevita struktura teksta uvodi nas u labirint zavrzlama s kojima se pojedinci zahvaćeni osobnim izazovima suočavaju na različite načine; osobne tjeskobe, obrambeni mehanizmi i maske se ruše, baš kao što se ruši ustaljena rutina jedne krajnje disfunkcionalne obitelji i političkoga sustava. 

Inače, predstava 'Kad je stao svijet' uvrštena je i na 46. Danima satire Fadila Hadžića te će 7. lipnja 2022. biti izvedena u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu.

Raspored događanja u INK-u u lipnju

Utorak, 14. lipanj u 19.30 sati - Humanitarni koncert Glazbene škole 'I.M.Ronjgova'

Petak, 24. lipnja u 20 sati - Gala koncert 'Zajc u INK-u'

Ponedjeljak, 27. lipnjua u 21 sat - koncert 'Habib Koite&Bamada' 4. Backstage Live Pula

Četvrtak, 30. lipnja u 20 sati - 'Jugoslavija, moja domovina' Gledališće Kopar

(iPress)