Tri dana uoči prvog velikog hrvatskog festivala nakon dvogodišnje pauze, objavljeno je da na Sea Star festival u umaškoj laguni Stella Maris stižu američki hip hop velikani Onyx, autori megahita „Slam“ i albuma “Bacdafucup”, proglašenim jednim od najboljih rap izdanja svih vremena.

Legende hip hopa iz njujorške četvrti Queens svojim su djelovanjem duboko utjecale na globalnu popularizaciju hip hop kulture, zajedno sa suradnicima poput Wu-Tang Clana, Snoop Dogga i Cypress Hilla.

Onyx su već sa svojim debitantskim albumom “Bacdafucup” iz 1993. dostigli platinastu naknadu, ponijeli titulu najboljeg rap albuma na prestižnim Soul Train Music nagradama (1994.), a isto je izdanje utjecani The Source uvrstio među najbolje rap albume svih vremena.

Među superstarove lansirao ih je singl “Slam”, koji je uveo slam ples u hip-hop kulturu.

Tijekom više od tri desetljeća duge karijere objavljuju 11 studijskih albuma, od kojih je „#WakeDaFucUp“ iz 2014. bio na XXL magazinovoj listi najboljih, a čak dva su objavljena od početka ove godine (“1993” i “Onyx Versus Everybody”).

Surađivali su s brojnim velikim rap imenima kao što su Wu-Tang Clan, Snoop Dogg i DMX, pa čak i s punk metal pionirima Biohazard na albumu „Judgement Night“.

Kultnim američkim reperima na Tesla Main Stageu Sea Stara u nastupu će se pridružiti pioniri istog zvuka, ali s ovih prostora – Stole, Smoke Mardeljano i Phat Phillie.

Pojačavanje line upa na kojem se već nalaze Amelie Lens, Dubioza Kolektiv, Meduza, Konstrakta, KALUSH Orchestra, Topic, Senidah, Vojko V, Buč Kesidi i mnogi drugi usijat će ljetnu atmosferu u Umagu od 26. do 28. svibnja.

Vremenska prognoza za Sea Star najavljuje temperature zraka čak do 30 stupnjeva, uz more već dovoljno toplo za kupanje. Warm up party iznenađenja dogodit će se u četvrtak, 26. svibnja, u 20 sati na Electric Waves pozornici. (Hina)