Manifestacija „Cabernet Sauvignon & plava riba, s ljubavlju“ ove godine donosi pet nezaboravnih večeri u Poreču, Tar-Vabrigi i Funtani. Posjetitelji će imati priliku uživati u otkrivanju savršenog spoja vina i plave ribe uz vrhunske chefove.
Na konferenciji za medije održanoj u Hotelu Parentium u Poreču predstavljeno je treće izdanje eno-gastronomske manifestacije „Cabernet Sauvignon & plava riba, s ljubavlju“. O programu i važnosti manifestacije govorili su Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, Emil Perdec, sommelier i F&B Manager Plave lagune, Sandi Paris, glavni sommelier hotelske kuće Valamar i član izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba te dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.
Direktor Turističke zajednice grada Poreča, Nenad Velenik, naglasio je važnost ovog projekta: „Cabernet Sauvignon i plava riba – eno-gastronomska priča koja spaja more i vinograd. Manifestacija je nastala iz suradnje istinskih zaljubljenika u gastronomiju – vrhunskih chefova i sommeliera – koji su prepoznali savršenu harmoniju između plemenitosti sorte Cabernet Sauvignon i jednostavne, ali iznimno bogate plave ribe. Nakon dvije uspješne godine provedbe u Poreču, projekt je ove godine prerastao lokalne okvire i po prvi puta se realizira u okviru klastera Poreč Riviera – čime dodatno naglašava važnost zajedničkog djelovanja i suradnje u promociji eno-gastronomskih vrijednosti destinacije. Pozivam sve ljubitelje dobre hrane i vina da nam se pridruže i otkriju pričaju li ovi okusi zaista ljubavnu priču.“- istaknuo je Velenik.
Tijekom pet večeri predstavit će se vrhunski chefovi i sommelieri koji će svojim kreacijama približiti bogatstvo okusa istarske gastronomije. Jela za ove posebne večeri pripremat će istaknuti hrvatski chefovi: Mario Pečarić, Gabriela Filca, David Skoko, Ivan Načinović i Goran Hrastovčak.
Emil Perdec naglasio je kako su plava riba i crna vina još davna ljubav te je ovaj spoj opjevan u mnogim pjesmama, a ideja za ovaj event nastala je još 2020. godine. Dodao je interesantnu informaciju kako je Cabernet Sauvignon jedna od najzasađenijih sorti u svijetu, a u Poreč je došla 1884. godine. „Ove godine donosimo nekoliko ekskluziva na samoj manifestaciji. Jedna je ta da ćemo imati priliku degustirati rijetko dostupno slatko vino od Caberneta Sauvignon sorte, koje nam dolazi iz vinarije Apolitico iz Virovitice. Druga posebna priča, na zadnjoj večeri u Spinnakeru, će nam se prikazati širina rasprostranjenosti sorte na širem hrvatskom području. Tako smo u jednoj večeri spojili najzapadniji Cabernet Sauvignon vinarije Degrassi iz Bašanije i onaj najistočnije vinarije Antunović iz Dalja. No, ono na što sam najponosniji ove godine je povezivanje i novo stvaranje na ovu temu. U suradnji s Katarinom Peršurić, iz obitelji poznatih proizvođača pjenušaca Peršurić, krenuli smo u priču da nam pokuša kreirati pjenušac od Cabernet Sauvignona. Pjenušac je doista i spreman te će biti prezentiran na prvoj večeri u Parentiumu u restoranu Bacchus. Vrlo je specifičan i kreiran samo za ovu manifestaciju. To je „crni“ pjenušac i proizveden je u ograničenim količinama od 200 boca. Svoju premijeru imat će upravo na prvoj večeri ove manifestacije. Ostale vina su iz Vodnjana i okolice Poreča te iz Slavonije kao i Dalmacije,“ istaknuo je ovogodišnje novitete Perdec. Zaključio je s time da je ova manifestacija doista jedan pravi story telling.
O vinogradarskim karakteristikama i povijesti sorte govorio je dr. sc. Marijan Bubola. Istaknuo je da Cabernet Sauvignon kasno kreće s vegetacijom i kasno dozrijeva, najbolje uspijeva na dobro dreniranim i sunčanim položajima te na kiselom tlu. Zbog sitnih bobica i debele kožice vina su punog tijela, intenzivne boje, s visokim udjelom tanina i relativno visokom kiselosti, što im omogućuje dugotrajno odležavanje. Također je naglasio da su u 19. stoljeću na području Istre prevladavale crne vinske sorte. „Ono što je za Cabernet Sauvignon karakteristično je da je jedno od najpoznatijih svjetskih sorti koje potječe iz Bordoa (Bordeaux). Radi se o kozmopolitskoj vinskoj sorti jer je „proputovala“ cijeli svijet i u većini regija se dobro ustalila. Ona je najraširenija od svih vinskih sorti. U Hrvatskoj je peta po zastupljenosti, a u Istri četvrta, što pokazuje njezinu važnost i popularnost,“ zaključio je Bubola.
„Otisak prsta“ ili glavna karakteristika ovog vina je njegov vrlo izražen karakter što je i uzrok uspjeha. Cabernet Sauvignon daje vina punog tijela koji imaju intenzivnu duboku boju, povišen udio alkohola, visok udio tanina i relativno visoku kiselost i sve je to zajedno preduvijet dugotrajnog ležanja i dozrijevanja vina. Zato ova vina mogu dozrijevati 10, 20 godina čak i 50 te se vrlo često dešava da vina dozrijevanjem nadžive vinara koji ih je proizveo.
Sandi Paris je i ove godine dio tima manifestacije Cabernet Sauvignon & plava riba te se također obratio s nekoliko riječi na konferenciji za medije: „Valamar je uključen u ovu manifestaciju od samog početka, a pripreme su svake godine vrlo intenzivne kako bismo zajedno postigli što uspješniji rezultat. Svake godine ima mnogo ideja, izazova i koordinacije kako bismo kreirali posebnu eno-gastronomsku priču. Smatram da je manifestacija smještena u idealan termin i uvjeren sam u njezinu uspješnost, odnosno u odličan odaziv svih ljubitelja dobre hrane i vina.“
Ova jedinstvena eno-gastronomska priča donosi iskustvo koje nadilazi klasično uparivanje hrane i vina – predstavlja spoj strasti, znanja i tradicije, ispričan kroz pet večeri posvećenih okusima mora i vinograda. Sudionici će imati priliku upoznati povijest i značaj ove sorte u Istri, njezinu prilagodbu i karakter, ali i otkriti kako se njezine note savršeno sljubljuju s delicijama od plave ribe – jedne od temeljnih namirnica mediteranske prehrane i dijela istarskog identiteta.
Ovogodišnje izdanje manifestacije održat će se u sljedećim restoranima:
- Restoran Bacchus, Hotel Parentium – Plava laguna, Poreč, 7.11.
- Restoran BO, Hotel Palazzo, Poreč, 14.11.
- Restoran Al Penon, Santa Marina, Tar-Vabriga, 21.11.
- Restoran Bokoon, Valamar, Funtana, 28.11.
- Restoran Spinnaker, Valamar, Poreč, 5.12.
Direktor TZG Poreča na kraju je pozvao sve ljubitelje dobre hrane i vina da rezerviraju svoj termin u navedenim restoranima i otkriju sljubljuju li se doista plava riba i crno vino. Rezervacije i kontakti dostupni su na službenoj stranici TZG Poreča. Svaka večera počinje u 19 sati.
Dodatne informacije možete potražiti i na linku: www.myporec.com. (iPress)







ZATVORI OGLAS 
