Niti nakon novog kruga pregovora, održanog u ponedjeljak, između predstavnika Grada Pule i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije nema dogovora i pomaka u vezi sindikalnog zahtjeva za izjednačavanjem plaća zaposlenih u vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama.

"Tijekom današnjih pregovora otvorena su još neka pitanja, a na novu ponudu Grada imali smo određene primjedbe oko kojih se nismo uspjeli dogovoriti. I dalje inzistiramo na izjednačavanju plaća u vrtićima čiji je osnivač Grad Pula s plaćama u osnovnim školama", rekao je Hini voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača dodavši kako će se novi sastanak održati u utorak, 16. srpnja.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić prošle je srijede izvijestio da je Grad Pula ponudio da se rok za povećanje plaća skrati s dvije i pol na godinu i pol dana, a prva tranša u rujnu ne bude tri posto nego 15 posto, pa u siječnju iduće godine šest posto, te ostatak do ožujka 2026. godine.

Grad je samo u ovoj godini povećao plaće za 27 posto, do rujna će ukupno povećanje biti 30 posto, što bi značilo da u mandatu ove gradske uprave ukupno povećanje iznosi 51 posto, dok ga tijekom tri prethodna mandata uopće nije bilo.

Zoričić podsjeća na nedavno usvojeni zakon po kojem se plaće u vrtićima moraju ujednačiti s onima u školama, pri čemu gradovi i općine osiguravaju plaće vrtićima, a država školama. Zbog toga je, tvrdi, došlo do nemalih problema u pojedinim gradovima i općinama.

Sindikat čvrsto stoji iza zahtjeva za izjednačavanjem plaća u vrtićima i osnovnim školama, zbog čega je u pulskim vrtićima prije desetak dana održan jednodnevni štrajk, kojem se odazvalo tri četvrtine zaposlenih. (Hina)