Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) održati će štrajk upozorenja u srijedu, od 8 do 12 sati, u sjedištu tvrtke Calucem na adresi Revelanteova 4, Pula (u tvorničkom krugu i ispred ulaza u tvornicu).

Štrajk upozorenja se provodi u svrhu promicanja gospodarskih i socijalnih interesa članova reprezentativnih sindikata i povećanje plaća te radi sklapanja izmjena Kolektivnog ugovora. Tijekom pregovora nije postignut dogovor oko povećanja plaća, niti sklapanja izmjena Kolektivnog ugovora.

Provedeni postupak mirenja završio je neuspješno 4. srpnja 2024. godine jer poslodavac nije prihvatio zahtjeve Sindikata za povećanje plaća u društvu Calucem d.o.o.

Poslodavac nije predložio utvrđivanje poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, pa će štrajkaški odbor, ovisno o trajanju štrajka, donositi odluke koji će se poslovi obavljati, s ciljem da se spriječi ugrožavanje života, zdravlja ili osobne sigurnosti pučanstva (nužni poslovi).

Štrajkaški odbor formiran je od predstavnika sindikalne podružnice koji će koordinirati štrajkaške aktivnosti i donositi odluke o daljnjim aktivnostima, ukoliko se ne ostvare pretpostavke za prekid štrajkaških aktivnosti, a o kojima će štrajkaški odbor prethodno obavještavati poslodavca. Štrajkaškim odborom rukovodi Lučano Peršić.

Za vrijeme štrajka upozorenja, neće se gasiti peć i obvezu rada ima 1 radnik. Svi ostali radnici, imaju pravo na štrajk, radnici koji su zaposleni na nepuno ili puno radno vrijeme, neodređeno ili određeno vrijeme, članovi sindikata ili nečlanovi sindikata, radnici koji su na individualnom ugovoru i pod Kolektivnim ugovorom. Svaki radnik ima pravo odlučivanja želi li pristupiti štrajku upozorenja i u daljnjim aktivnostima u skladu s Odlukama štrajkaškog odbora. Pravo na štrajk imaju i radnici koji u vrijeme štrajka upozorenja nisu na rasporedu rada, izvijestili su sindikalci. (iPress)