Nakon očitovanja tvornice cementa Calucem na posljednje loše rezultate s mjernog uređaja želimo obavijestiti javnost o tome zašto je važno da o ovoj temi konstantno javno progovaramo i apeliramo.

Važnost svih gospodarskih subjekata i briga za sva radna mjesta dužnost je svih gradskih uprava, posebno u industrijama sa stoljetnom tradicijom kojih nije ostalo mnogo na našem području. No, esencijalno nam je važno zdravlje i kvaliteta života građana u neposrednoj blizini tih gospodarskih i proizvodnih subjekata. Činjenica je da se građani godinama žale na smrad, buku i prašinu koja dolazi iz smjera cementare, posebno pri nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Sve to utječe i na sigurnost i na zdravlje građana i moramo tražiti rješenje za ovakav način i budućnost rada tvornice, a da zaštitimo građane Pule i ljude koji rade u tvornici, također većinom naše sugrađanke i sugrađane.

Ovim dopisom Grad Pula ne spori da su emisijski parametri mjereni u krugu tvornice Calucem na ispustu vrećastog otprašivača bili u skladu s objedinjenim uvjetima zaštite okoliša iz 2014. godine, gdje se odlukom Ministarstva zaštite okoliša i prirode Calucemu dopušta emisija od 1.200 mg sumpor dioksida (SO2) po m³.

No, za javnost je važno napomenuti da Gradu Puli nije poznata niti jedna druga cementara na području Europske unije s tako visoko dopuštenim emisijama SO2. Iako se točne granice emisija SO2 za cementare u EU mogu razlikovati, općenito se kreću u rasponu specificiranom zaključcima BAT-a od 50 do 400 mg/Nm³, pri čemu se mnoge tvornice obično pridržavaju granica od oko 200 mg/Nm³, dok su stvarne emisije uglavnom ispod 50 mg/Nm³.

Predstavnici tvrtke Calucem pozivaju se na službene rezultate emisija koji su, primjerice 29. lipnja 2024. u 10,00 sati, iznosili čak 1.279 mg/m³, a primjerice 19. kolovoza 2023. u 9,00 nevjerojatnih 2.711 mg/m³. Nije zabilježeno da Calucem pravovremeno obavještava javnost o incidentima s povećanim emisijama.

Grad Pula također odbacuje navode o "low cost" uređajima instaliranim ovo proljeće na području MO Stoja. Sam sustav senzora integriran je u platformu BettAir – renomiranom europskom rješenju s brojnim nagradama u području inovacija i preciznosti senzora.

Iako dobiveni rezultati nisu u državnoj mreži, vjerujemo da su kvalitetan i vrijedan alat te da javnost ima pravo na uvid u mjerne rezultate budući da u blizini tvornice ne postoji uređaj koji bi mjerio koncentracije SO2 u zraku. Rezultati mjerenja kvalitete zraka u posljednjih 30 dana ukazuju na učestalo i naglo povećanje izmjerenih vrijednosti sumpor dioksida, često iznad 125 µg/m³, a za što vjerujemo da je isključivo utjecaj Calucemovih operacija u trenucima nepovoljnog utjecaja vjetra, najčešće jutarnji sati kada puše od sjevera prema jugu u smjeru stanice. Drugi dijelovi Grada mogu biti više ili manje pod utjecajem emisija ovisno o meteorološkim uvjetima, odnosno smjeru vjetra i tlaka, u datom trenutku.

Željeli bismo, za potrebe šire javnosti, prezentirati i usporedbu izmjerene količine sumpor dioksida s drugim kritičnim lokacijama u Republici Hrvatskoj na kojima se redovito mjeri SO2 unutar državne mreže.

#

Iz prikazanih podataka može se zaključiti da je koncentracija SO2 u Puli na Stoji povremeno višestruko veća nego bilo koja druga lokacija u Hrvatskoj. Dodatno, niti na jednoj postaji u Hrvatskoj tijekom cijele dosadašnje 2024. nije zabilježen niti jedan rezultat preko 50 µg/Nm³ (izvor: https://iszz.azo.hr/iskzl/aggzone.htm).

Stoga, vjerujemo da se problemu emisija i utjecaju Calucemovih operacija na poluotoku Svetog Petra na okoliš i zdravlje građana mora posvetiti dodatna pozornost. U svijetlu klimatskih promjena, sve veće svijesti građana o važnosti očuvanja okoliša, bioraznolikosti, zdravlja i kvalitete zraka, zelenoj i ekološkoj tranziciji, u budućnosti nema mjesta tehnologiji koja koristi ugljen i ima ovakav utjecaj na okoliš. Vjerujemo da je rješenje u ozbiljnoj modernizaciji tvornice koja će osigurati veću konkurentnost, održivost, zaposlenicima stabilno i sigurno radno mjesto te građanima zdravlje i kvalitetan život. Na dosadašnjim sastancima s Upravom potvrdili su nam da je cilj prelazak na plin već od 2027. godine s krajnjom 2030. i iskazali spremnost promjenama. Također, važno je nastaviti skupove  predstavnika tvornice s građanima mjesnog odbora i Grada, svaka tri mjeseca, kako bi građani dobili odgovore na sva pitanja. U odgovoru tvornice Calucem ističu da će u rujnu tome i biti tako te da im je cilj održivo poslovanje i zaštita okoliša.

„Kao gradonačelnik snažno pozivam Calucem da javno predstavi konkretne poteze kojima će, ne deklarativno, nego zaista smanjiti svoj utjecaj na okoliš, posebice emisije u zrak. Potencijalna rješenja koja bi mogla poboljšati situaciju uključuju, primjerice modernizaciju tvornice ugradnjom učinkovitih sustava za odsumporavanje dimnih plinova (FGD) ili prelazak na niskosumporno gorivo poput prirodnog plina. Grad Pula bio je i ostat će partner gospodarstvu i građanima te će znati odgovoriti na izazove pružanjem podrške cementari u budućem procesu modernizacije. Na potezu je Calucem“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić. (iPress)