Petstotinjak sudionika okupila je u subotu navečer prva pulska Povorka ponosa koja je u organizaciji udruge Proces održana pod geslom "Ćakule ne delaju fritule".  

Okupljanje sudionika počelo je na trgu Portarata, a sama povorka je potom krenula središtem grada do pulske zajednice Talijana, gdje je čitanjem proglasa prve pulske Povorke ponosa počeo službeni program. 

"Danas se piše povijest našeg grada i naše županije, danas, po prvi put, Pula diže svoj glas za ljubav, ravnopravnost i pravdu. Mi smo glas onih koji su predugo bili nečujni, mi smo svjetlo onima koji su predugo bili u sjeni i danas koračamo zajedno, u ime svih onih koji se bore za svoja prava, za pravo na ljubav, za pravo na dostojanstven život", poručio je Jan Franjul, u ime organizatora.

Dodao je kako "njihova borba nije samo za LGBTQ+ zajednicu, već je to borba za sve one koji su isključeni, za sve žene koje se bore za ravnopravnost, za sve manjine koje traže pravdu te neće stati dok svi ne budu ravnopravni.

Rekao je da su Istrijanke i Istrijani, Puležanke i Puležani ponose svojom otvorenošću i revnosti da prihvate sve različitosti.

"Danas, na dan antifašističke borbe, pokažimo onima koji mrze, koji diskriminiraju, koji nas guraju u ormare, da je njihova mržnja ta kojoj ovdje nije mjesto. Mržnja i diskriminacija nisu ljudska prava, homofobija i transfobija nisu sloboda mišljenja i izražavanja. Mržnja nije hrvatska vrijednost i zato nećete smanjiti i ukinuti naša teško izborena temeljna ljudska prava", rekao je Franjul.

U Povorci ponosa među brojnim sudionicima bili su i predsjednik SDP-a Peđa Grbin te pulski gradonačelnik Filip Zoričić sa suprugama.

"Želim dati potporu ali ne samo deklarativno jer mislim da ovo pitanje danas više nije civilizacijsko već je to pitanje opće kulture", rekao je Zoričić, dodavši da je to koliko prihvaćamo svakog pojedinca i jesmo li svi u društvu jednaki najvažnija poruka.

Predsjednik SDP-a rekao je da je Pula grad koji je uvijek prihvaćao različitost i koji je kroz povijest dokazao da tolerancija treba ići naprijed.

Cilj povorke bio je podignuti vidljivost LGBTIQ+ osoba i izboriti se za jednakopravnost LGBTIQ+ osoba, ali i svih onih koji se često nalaze na marginama društva, te svih onih kojima se stečena prava pokušavaju oduzeti.

Povorka je uz iznimno veliko osiguranje interventne policije protekla bez incidenata. (Hina)