Realizacija projekta izgradnje kružnog raskrižja na državnoj cesti DC 303, u naselju Varvari, na istočnom ulazu u Poreč, ovih je dana i službeno potvrđena potpisivanjem Načelnog sporazuma o suradnji i reguliranju međusobnih obaveza koji su nedavno u Zagrebu potpisali predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Ovim će se zahvatom riješiti pitanje bolje protočnosti prometa i sigurnosti svih sudionika na jednom od najprometnijih ulaza u grad, onom iz pravca Pazina. Na ovom je mjestu trenutno formirano T raskrižje s lijevim skretanjem iz pravca Poreča, a s obje strane glavne prometnice su stajališta za autobuse koja koriste i školarci. Trenutno postoji i problem s oborinskom odvodnjom na prometnici, a ne postoji ni pješačka komunikacija s pješačkim stazama u zoni raskrižja koja povezuje dva autobusna stajališta. Osim toga, naselje Varvari će uskoro dobiti i novi vrtić za oko 150 djece, čime će se također povećati promet u smjeru samog vrtića, koji je s glavne prometnice priključen na lokalnu cestu. Zbog svega navedenog, potrebna je rekonstrukcija cijelog raskrižja kako bi se povećala sigurnost prometovanja svih sudionika u prometu, te omogućio lakši pristup svih stanovnika naselja Varvari, korisnika vrtića i ostalih.

Novo kružno raskrižje bit će napravljeno na način da se uzima u obzir postojeća izgrađenost i osigurava jednostavnije prometovanje na glavnom pravcu, odnosno državnoj cesti Poreč-Pazin. Osim samog kolnika, bit će izgrađeni i zeleni međupojasi, bankine, pješačke komunikacije, kao i autobusna stajališta. U sklopu zahvata riješit će se i oborinska odvodnja, kao i sve instalacije komunalne infrastrukture.

"Grad Poreč-Parenzo je potpisivanjem Sporazuma preuzeo obveze rješavanja imovinsko pravnih odnosa i izradu projektne dokumentacije, dok će Hrvatske ceste vršiti javnu nabavu, kao i financiranje kompletne izgradnje zahvata, s obzirom na to da se radi o državnoj cesti. Zahvaljujemo Hrvatskim cestama i direktoru Josipu Škoriću na suradnji na ovome projektu, koji je trenutno u fazi izrade idejnog rješenja i ishodovanja lokacijske dozvole. Po dobivanju građevinske dozvole, Hrvatske ceste će raspisati javnu nabavu, te po odabiru najpovoljnijeg ponuditelja krenuti s projektom u izgradnje. Osim toga, razgovarali smo i o drugim projektima na području Poreča, posebno daljnjoj rekonstrukciji ceste Poreč-Pazin, jednog od najprometnijih cesta u Istri," rekao je gradonačelnik Loris Peršurić. (iPress)