Niti prevrtljivo svibanjsko vrijeme nije pokvarilo prvi Weekend Outdoor Festival u Fažani. Održan vani na otvorenom uz prekrasnu fažansku plažu od petka, 24.05. do nedjelje, 26.05. WOF je okupio više 30 izlagača turističke outdoor ponude u Istri. Prvim izdanjem festivala, organizatorica Katarina Dobrić Dabić je izuzetno zadovoljna, a podrška projektu stigla je od strane Općine Fažana, Istarske županije i Turističke zajednice IŽ, HGK - ŽK Pula, Klastera turističkih zajednica južne Istre te TZO Fažana i direktorice Melite Peroković kao suorganizatora.

Svakako najveća podrška je bila ona od strane izlagača, pružatelja usluge u outdoor turizmu, koji su se bez zadrške odazvali i podržali prvo izdanje ovog festivala jedinog ovakve vrste u Hrvatskoj. Posjetitelji su se mogli upoznati s bogatom turističkom ponudom od kajak tura, hidrobicikala, rancheva, adrenalinskih parkova, quad tura, rent a boatova, škola za skipere, električnih surf daski, ronilačkih centara, podzemnih špilja i muzeja rudnika, turističkih kampova, kamper vozila za najam te specijaliziranih dodataka za vozila i ostale opreme.

Panel rasprave koje su se održavale u petak „Trendovi outdoor turizma u RH i zemljama u okruženju“ i „Outdoor kao dio premium turističke ponude Hrvatske“, i subotu „Outdoor Lifestyle“ i „Digitalizacija i umjetna inteligencija u turizmu – od upravljanja poslovanjem do marketinga“ doprinijele su boljem razumijevanju prilika na tržištu ali i izazova s kojima se poduzetnici u ovom segmentu susreću. Veća podrška, povezivanje i umrežavanje, prepoznavanje već postojećih prilika i razvoj proizvoda outdoor segmenta pravci su koje treba slijediti.

Zamišljen kao prezentacija onoga što outdoor ponuda Istre nudi organizatori su kroz interaktivni dio festivala zajedno s izlagačima organizirali atraktivne rekreativne i pustolovne utrke koje također čine dio turističke outdoor ponude a prekrasna priroda Istre savršen je poligon za takve sportske evente. Velik broj inozemnih i domaćih sudionika u dva su dana imali prilike sudjelovati u opuštenom Cocktail runu u organizaciji ISTRun, ali i „nabrijanoj“ pustolovnoj utrci Fažana Adventure Race organiziranoj od strane Kayak centra Pula. Sudionici su se kući vratili bogatiji za još jedno sportsko iskustvo a najbrži među njima i s nagradama sponzora. U Fažana Adventure Race između 40 timova, 80 sudionika, slavili su:

Muška ekipa

  1. mjesto Degravisi Double Penetration Team 2: Ivan Kajfeš i Ervin Radulović

Miješana ekipa

  1. mjesto AV!: Andraž Hribar i Vedrana Maršić

Ženska ekipa

  1. mjesto Spoiled Girlies: Ana Rumiha i Jelena Stanić

Impresivne fotografije odaju samo djelić atmosfere i adrenalina, ali donose novi pogled na mogućnosti kojima se raspolaže na istarskom poluotoku.

Ugostitelji okupljeni na centralnom prostoru nudili su svoje gastro hitove pa su posjetitelji mogli birati, kušati i glasati za svoj omiljeni burger i koktel. Zabava je uz bendove i koncerte na otvorenom trajala do kasno u noć. A uzbuđenja nije nedostajalo niti za najmanje koji su pokazali koliko su vješti u zmajarenju sa zmajevima koje su sami izrađivali. Da su ljubitelji outdoor aktivnosti ujedno i ljubitelji kućnih ljubimaca bilo je vidljivo i sudjelovanjem brojnih vlasnika pasa na Dog agility poligonu u organizaciji obrta Canis Optimus, nakon čega su mogli počastiti svoje ljubimce u Wau beach baru.

Outdoor turizam u Istri svakako ima svoje poklonike i publiku ali ima i poduzetnike koji imaju što ponuditi i pokazati. Za iduću godinu Weekend Outdoor Festival dolazi u još većem i boljem aranžmanu, stoji u priopćenju. (iPress)