U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u srijedu, 29. svibnja 2024. godine položeni su vijenci kod Centralnog križa na Gradskom groblju i u Parku Franje Josipa I kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

U ime Grada Pule vijence su položili predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković-Nikolovski i zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul. U ime Istarske županije vijenac je položio pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, zatim predstavnici MUP-a i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prigodan blagoslov uputio je policijski kapelan Policijske uprave istarske velečasni Ilija Jakovljević, a minutom šutnje odana je počast svima koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine, sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske. (iPress)