Siofok je grad od 25 tisuća stanovnika u regiji Somogy, a nalazi se na južnoj obali Balatona. Zahvaljujući svojoj popularnosti u turizmu i broju mjesta za izlazak, Siofok je i jedan od najbogatijih mađarskih gradova, a nerijetko ga nazivaju i glavnim gradom Balatona.

Siofok je i ove godine pozvao grad Poreč, s kojim ga veže prijateljstvo duže od dva desetljeća, na službeno otvorenje turističke sezone na Balatonu. Pozivu se odazvala delegacija na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Zoranom Rabarom i zamjenikom gradonačelnika Eliom Štifanićem, a iz Turističko-ugostiteljske škole pridružila im se i prof. Ljiljana Badrov Frleta.

Brojni posjetitelji iz cijele Mađarske, ali i okolnih zemalja, okupili su se na otvaranju sezone na Balatonu – uz brojne koncerte i događanja, očekuje se da će Siofok ove godine ostvariti više od 1.3 milijuna noćenja, a sama svečanost početka sezone obilježena je koncertima i tradicionalnom procesijom i predstavljanjem gradova prijatelja. Tada je Poreču uručena i plaketa u znak zahvalnosti na prijateljstvu i suradnji.

U posljednjih deset godina broj mađarskih turista u Poreču je porastao za gotovo tri puta. Uz sezonu, veliki broj Mađara tradicionalno sudjeluje na plivačkom maratonu „Porečki delfin“. Osim što se žele njegovati odlični odnosi s prijateljima iz Mađarske, ovo je bila i idealna prilika da se uspostavi i kontakt između naših srednjih turističko-ugostiteljskih škola, kako bi se dogovorila razmjena učenika i daljnja suradnja, tim više što slična iskustva škole imaju zbog Erasmus programa. Inicijalni sastanak je obavljen, a prijedloge škole za suradnju će podržati njihovi gradovi. (iPress)