Više od tri tone nepropisno odbačenog otpada sakupljeno je proteklog vikedna na području Grada Vodnjana u akcijama čišćenja što su provedene u sklopu ekološkog projekta "Od izvora do mora". Volonteri su se podijelili na dvije lokacije – u samom Vodnjanu su očistili dio stare jezgre, a u Peroju podmorje plaže Portić. Uz predstavnike Grada Vodnjan – Dignano te trgovačkih društava Contrada i Castelier, akciju su predvodili Eko aktivisti Vodnjana, Udruga Moto klub Hornets - Stršljenovi, Udruga Vodnjanski đir i Ronilački klub Loligo.

Vodnjan drugu godinu sudjeluje u ekološkom projektu "Od izvora do mora" koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova. Akcija promiče zaštitu vodnoga bogatstva i poticanje na primjereno odlaganje otpada, a konačni je cilj sadnja drveća u urbanim sredinama. Ove godine sudjeluje 30 gradova razvrstanih u 3 kategorije prema veličini, a tri najuspješnija iz svake kategorije prema broju volontera i sakupljenoj količini otpada, podjelit će nagradni fond od 45 tsuća eura za kupnju sadnica stabala. Konkurencija jaka, a pobjeda teško izgledna, no Vodnjan priželjkuje sredstva zahvaljujući kojima bi mogao ozeleniti određena područja uz staru jezgru.

U starogradskoj jezgri očišćen je sklop zapuštenog dvorišta i zgrada nedaleko od glavnog trga. Čisteći lokaciju, aktivisti su na svjetlo dana otkrili prekrasno grlo stare šterne.

"Povijest i tradicija Vodnjana uče nas da se prema zelenilu i prema vodi treba odnositi s posebnom brigom i dužnim poštovanjem. Ove godine smo krenuli u čišćenje stare gradske jezgre s posebnim naglaskom na šterne. One su nekad značile život, a danas ih, kada mnoge nemaju svoju svrhu, nastojimo sačuvati od propadanja kako bi i buduće generacije naučile vrednovati svoja bogatstva”, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Poznato je da područje Grada Vodnjana obiluje ilegalnim odlagalištima, a otpad se dovlači i iz susjednih područja. Grad, gradska društva Contrada i Castelier, eko aktivisti, volonteri i udruge ulažu silne resurse i volju da bi raščistili taj nered, spriječili daljnje onečišćenje i vratili prirodi narušeni sklad. Eko aktivistica Cinzia Boljun Papić ponosna je na svaku osobu koja odvaja svoje slobodno vrijeme u tu svrhu.

"Mi želimo čist okoliš i zbog toga smatramo da se i mi moramo priključiti akcijama čišćenja okoliša. Općine i gradovi troše jako puno novca za saniranje divljih odlagališta. To je novac poreznih obveznika, naš novac koji bi se mogao koristiti u druge svrhe. Baš zbog toga građani moraju davati svoj doprinos”, zaključila je Cinzia Boljun Papić po završetku akcije. (iPress)