Iz pulskog akvarija objavili su kako je u ponedjeljak kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu viđeno sedam srebrenoprugih napuhača (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj.

Srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna. Trovanje njime uzrokuje paralizu mišića, prestanak disanja i zatajenje srca. Zbog toga je ribu najbolje uopće ne dodirivati.

- Ova vrsta invazivnog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana.

Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost - objavili su iz akvarija i dodali kako je ribu snimio Anton Vidović.

Za kupače nema opasnosti, kažu biolozi, a ribari je nikako ne smiju dirati.

Ova se vrsta napuhače jede u Japanu i Koreji. U certificiranim je restoranima pripremaju samo kuhari koji su prošli višegodišnju edukaciju. (iPress)