Četvrtu godinu zaredom, učenici hrvatskih osnovnih i srednjih škola sudjeluju u projektu Šareni trijem. Ovu izložbu učeničkih radova osmislila je 2020. godine dr. sc. Milena Joksimović, nastavnica Latinskoga jezika, a izložba je zaživjela i svoju formu dobila pod okriljem Arheološkog muzeja Istre zahvaljujući kustosici dr. sc. Dunji Martić Štefan.

Glavni cilj projekta je popularizacija znanja o antičkoj civilizaciji s posebnim naglaskom na zavičajnoj rimskoj baštini, kao i promocija učenja latinskog jezika kroz projektne zadatke, na djeci zanimljiv i privlačan način. Izložba ima dva formata - uživo i digitalni oblik.

Ove godine tema je izložbe Odi et amo – Mrzim i volim (znameniti stih slavnog rimskog pjesnika Katula).

Na Šarenom trijemu izlaže 117 učenika iz šest škola s područja Istre i Zagreba.Učenici su glumili, uglazbljivali Katulovu poeziju, snimali videa, oblikovali svoje slikovnice i zbirke antičke ljubavne poezije, crtali antičke spomenike i predmete te izrađivali njihove replike.

Njihovi će se radovi  moći pogledati u Galeriji Amfiteatar u Puli od 16. svibnja u podne do 16. lipnja 2024., a u virtualnom obliku na YouTube kanalu Šareni trijem i TikToku Arheološkog muzeja Istre. (iPress)