U razdoblju od 3. do 5. svibnja, predstavnici Općine Medulin zajedno s mladima s područja općine posjetili su Zabok, Donju Stubicu i Pregradu kako bi istražili primjere dobre prakse u području mladih. Terenski seminar realiziran je u sklopu projekta 'Mladi u fokusu', koji se financira u 100% iznosu iz sredstva Europske unije, programa Erasmus+.

Gradovi Zabok i Donja Stubica već su dugi niz godina prepoznati kao lideri u stvaranju poticajnog okruženja za mlade, s svojim Centrima za mlade i Klubovima mladih, a posebno se ističe Grad Pregrada kao nositelj certifikata „Grad za mlade.“

Tijekom trodnevnog boravka, pridružili su nam se mladi iz 7. i 8. razreda Osnovne škola dr. Mate Demarina Medulin, zajedno s mentoricom i voditeljicom Školske radio grupe Barbarom Vižintin, kao i mladi iz 7 razreda koje su na svoju inicijativu, a financijsku potporu općine uredile prostor za mlade u Banjolama te članovi Udruge mladih "Galeb", koja je nedavno osnovana na području naše općine. U Zaboku smo imali priliku posjetiti Info-centar za mlade Mreže udruga Zagor te Centar urbane kulture Regenerator. U Donjoj Stubici, upoznali smo se s radom Multimedijalnog centra "STUB-KLUB", dok smo u Gradu Pregradi imali priliku sudjelovati na prezentaciji o projektima namijenjenima mladima koje provodi Grad Pregrada, te smo raspravljali o načinima aktivnog uključivanja mladih u lokalnu samoupravu.

Općina Medulin, također je prepoznata kao jedna od rijetkih općina u Republici Hrvatskoj koja gotovo svake godine provodi projekt namijenjen mladima financiran iz sredstva Europske unije, a ovaj već 3. po redu projekt Erasmus + programa službeno završava 30. lipnja 2024. godine. „S obzirom na to da smo upravo uz pomoć ovog projekta potaknuli mlade da se aktivnije uključe u rad zajednice, opreme prostore za mlade u Banjolama i Medulinu, osnuju Udrugu mladih, ali i predlažu nove projekte, planiramo zasigurno prijavljivati još europskih projekta namijenjenih mladima. Ovaj projekt nije jedini namijenjen mladima koji trenutno provodimo. Naime, Općina Medulin provodi još projekt „Greens“ financiran iz programa Erasmus + Sport u sklopu kojega su djeca Osnovne škole dr. Mate Demarin posjetili pobratimljenu općinu Pols, a ovoga ljeta djeca iz Općine Pols posjetit će kao i svake godine Općinu Medulin. Ovaj projekt Općina Medulin i Pols provode već dugi niz godina, no novitet ove godine je to što isti nije financiran iz proračuna već iz sredstava Europske unije“, izjavila je voditeljica Odsjeka za mjesnu samoupravu i EU projekte Ana Žufić.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac izrazio je zadovoljstvo što su projekti ovakvog tipa potaknuli mlade na veći angažman u društvu te kreirali jednu aktivnu, kritičnu masu mladih koji su spremni djelovati u svojoj zajednici. „Veseli me što su mladi postali aktivniji, imamo jako puno obrazovanih mladih ljudi, vrijednih studenata i kreativnih mladih koji svojim vještinama, znanjima i idejama mogu pomoći da naša općina napreduje i postane zajednica koja odgovara mladima, djeci, ali i našim umirovljenicima. Svjesni smo da su umirovljenici iskustveni i vrijedni dionici našega društva, a buđenjem mladih stvaramo potpunu sinergiju u našoj općini. Vesele nas nove ideje mladih te ih ovim putem pozivamo da nam se pridruže i na svim drugim aktivnostima ovoga projekta“ izjavio je načelnik Ivan Kirac.

Boravak u ovim gradovima bio je iznimno inspirativan i poučan za sve sudionike. Vjerujemo da će nam se pružiti prilika za ponovni posjet i daljnju suradnju te da će naši mladi vrijedno primijeniti stečena znanja u našoj zajednici. (iPress)