Učenici i nastavnici evakuirani su jutros iz Osnovne škole Fažana zbog manjeg požara. Oko 9 sati zadimilo je u kotlovnici škole nakon što se zapalio ormarić za struju. 

Intervenirali su i pulski vatrogasci a učenici su evakuirani. Vatra je brzo ugašena, istaknuli su vatrogasci.

No, i ovaj požar, kao i onaj u listopadu 2022. godine otvorio je temu obnove i dogradnje fažanske osnovne škole. Zbog sve većeg broja djece fažanska škola je već godinama neuvjetna, i zbog dotrajalosti i izbog kapaciteta, za odvijanje nastave u jednoj smjeni a nastavnici i učenici se kojekako snalaze. 

Osnivač škole je Istraska županije koja je već godinama, iako deklarativno podržava obnovu i dogradnju škole, odbija financirati i uvrstiti u proračun.

Iako Općina Fažana već godinama zahtjeva da Županija pokrene financiranje dogradnje škole i sportske dvorane a fnancirala je je i projekte i dobivanje građevinske dozvole, škola je još uvijek na čekanju. 

Fažanci su nam više puta rekli kako znaju da aktualni župan, bivši predsjednik IDS-a, Boris Miletić ne želi financirati dogradnju škole jer je riječ o 'SDP-ovoj općini' te da je nedopustivo da zbog takvih likova ispaštaju učenici koji nemaju jednake uvjete za učenje i razvoj kao drugi u Istri. Strah ih je, kažu, da se nekome od djece i nastavnika nešto ozbiljno ne dogodi. (iPress)