Uskrsne svečanosti u Fažani spajaju tradiciju s duhom zajedništva, nudeći živahnu proslavu duboko ukorijenjenu u lokalni način života.

Fažanska Župa, Općina Fažana, tvrtka Alden i Turistička zajednica Općine Fažana ove vas godine pozivaju da sudjelujete misnim slavljima i obredima, starim običajima te da se pridružite na veselim okupljanjima.

Uskrsni ponedjeljak tradicionalni je dan druženja u Fažani kad na Trgu sv. Kuzme i Damjana, kada nakon mise u crkvi Sv. Kuzme i Damjana, možete uživati u okusima neizostavne velike pince, kuhane šunke, fritaje s pancetom i kobasicama, bakalara,  mladog luka, rotkvica... Popodnevni program namijenjen je obiteljima, posebno našim najmlađima koji se mogu okušati u raznim kreativnim radionicama i tradicionalnim igrama, potragom za uskršnjim jajima i natjecanju u pičenju jaja.

Tradicionalni blagdanski stol ne bi bio potpun bez bakalara čiji se recept pripreme prenosi s koljena na koljeno. Pridružite nam se 1. travnja u popodnevnim satima na 1. Festivalu bakalara, okušajte se u natjecanju njegove pripreme na tradicionalan način ili sudjelujte u edukativnim radionicama. Za živahnu atmosferu zaduženi su Redikul bend.

Uskrs u Fažani

Petak, 29.4.2024.

10:00  Druženje uz bakalar i fritule na rivi

19:00  Obredi Velikog petka u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana

Subota, 30.4.2024.
21:00   Misa bdijenja i blagoslov hrane u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana

Nedjelja, 31.3.2024.
8:30 i 10:00     Uskršnje mise u crkvi sv. Kuzme i Damjana

Ponedjeljak 1.4.2024:
9:00 – 19:00 Izložba velikih uskršnjih jaja i dekoracije
10:00   Uskršnja misa u crkvi sv. Kuzme i Damjana
10:30   Uskršnji doručak za mještane i posjetitelje na trgu
16:00   Uskršnji zeko – kreativne radionice

Tradicionalne uskršnje igre (pogodi pinjatu, uguraj jaje u uskršnje gnijezdo i dekoracija jaja) i potraga za uskršnjim jajima: Pupetta – izrada lutke pilića i lutkarska predstava

16:30   Natjecanje u tucanju i pičenju jaja

Fešta od bakalara - 1. travnja od 16 sati

Bakalar na bijelo ili bakalar na crveno već su dobro poznati specijaliteti koji su važan dio tradicionalne gastronomije

16:00   1. Festival bakalara, natjecanje i edukativna radionica pripreme bakalara na tradicionalan način – 20 ekipa

  • Svaka ekipa (do 2 člana) dobit će skuhani i očišćeni bakalar koji će pripremati uz dodatne sastojke po vlastitom odabiru i količini (krumpir, maslinovo i suncokretovo ulje, sol, papar, peršin, češnjak). Od pribora, tu će biti zdjela i bat za tučenje bakalara

17:30   Proglašenje pobjednika pripremanja bakalara na tradicionalan način
16:00 – 18:30 Glazba: Redikul bend

Žiri: Zdenka Uljanić, Lučana Debeljuh, Petar Banko, Budimir Žižović i Serđo Valić

Nagrade: 1. nagrada: Jednodnevni izlet brodom u Veneciju za 2 osobe – TZ Fažana, 2. nagrada: Večera za 2 osobe u vrijednosti od 100 € – Stara konoba, Fažana, 3. nagrada: Poklon paket gastro proizvoda - Alden d.o.o., Baderna

Prijave: Pozivamo vas da se prijavite i pokažete koliko ste vješti u pripremi bakalara na tradicionalan  način i to do petka, 22.3.2024.  na: 052 383-727;  ili na email  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Organizatori su Župa Sv. Kuzme i Damjana, Općina Fažana, tvrtka Alden i Turistička zajednica Općine Fažana. (iPress)