Područje Umaga, kao i cijele Istre, je iznimno atraktivno te je stoga i meta raznih uzurpatora poljoprivrednog i šumskog zemljišta te pomorskog dobra. U posljednje je vrijeme upravo ta uzurpacija poprimila nekontrolirane i zabrinjavajuće razmjere te direktno utječe na kvalitetu života svih građana, na uništavanje okoliša, kao i na turizam, budući tzv. iznajmljivanje na „crno“ direktno šteti obiteljskim iznajmljivačima.

Odlučili smo stoga cjelokupni prikaz stanja na umaškom terenu prikazati u tri nastavka, i to s pratećom video snimkom.

Svim građanima Umaga poznata je činjenica da već 30-tak godina, na području Umaga, a i cijele Istre, postoji doslovce organizirana uzurpacija i devastacija prostora te nelegalna gradnja. Nadalje, postoje uzurpirana „nedostupna obala“ i „privatne plaže“ na koje je gotovo nemoguće doći, a ako i uspijemo doći do njih, tada većinom slijede neugodne scene zbog agresivnog ponašanja uzurpatora koji tjeraju građane koji se „žele kupati na njihovim plažama“. Da frustracija za sve građane Umaga bude još i veća, spomenuti uzurpatori su većinom strani državljani.

Kada je pomorsko dobro u pitanju, riječ je većinom o uzurpatorima-vlasnicima kuća prvih redova do mora i „velikom kapitalu“ koji su nelegalno ogradili pristupe te izgradili molove, bazene, stepenice, lučice, garaže za barke i, u većini slučaja, ne dopuštaju prilaz ili kupanje.

Kako bi spriječili takvo besramno i necivilizirano, ali ponajprije protuzakonito, ponašanje uzurpatora, Grad Umag je odlučio izgraditi šetnicu upravo tamo gdje još uvijek postoji „okupirana“ i devastirana obala. Cilj izgradnje obalne šetnice, koja je i po slovu zakona od strateškog interesa za RH,  jasan je - slobodan pristup i prolaz za sve građane, pod istim uvjetima, jer je riječ o pomorskom dobru i obalnom pojasu grada Umaga.

Jasno je da takav pristup ne odgovara spomenutim utjecajnim uzurpatorima i „velikom kapitalu“, koji čine sve da zaustave izgradnju gradske šetnice.

Priznajemo, vrlo su se dobro organizirali te je, osim svakodnevnih anonimnih prijava, došlo i do direktnih prijetnji, kao i organiziranog plasiranja netočnih i zlonamjernih informacija u medije. No, istina je jedna, i ona uvijek pobjeđuje.  

Nakon višegodišnjih priprema na području Crvenog Vrha, krenula je izgradnja obalne šetnice Alberi-Kanegra u duljini od 3 km. Trenutno je izgrađena prva faza (Alberi - Crveni Vrh), a u javnu uporabu pušteno je prvih 500 m šetnice. Ističemo da je navedeno područje posljednjih 30-tak godina bilo za građane Umaga „zabranjeno“ te nelegalno uzurpirano i devastirano, a koristilo se kao „privatna plaža“ obližnjih vlasnika parcela koji su izgradili nelegalne objekte u kojima nelegalno ljetuju ili ih nelegalno iznajmljuju.

Na spomenutoj dionici još uvijek postoji cca. 2,5 km „okupirane“, devastirane i privatizirane obale, što je i vjerno prikazano u pratećem videu. Snimak najbolje prikazuje o kakvoj se devastaciji radi.  

Pravni, javni i suvereni interesi građana Umaga i RH su jednostavni i jasni - svim građanima, pod jednakim uvjetima, mora biti omogućen slobodan pristup  pomorskom dobru i plažama.

Grad Umag neće odustati od borbe protiv uzurpatora unatoč raznim nekorektnim pritiscima, prijavama i organiziranom angažmanu  uzurpatora.

Grad Umag neće odustati. Oštro osuđujemo i ne prihvaćamo uzurpatore koji se u svojim zemljama ponašaju europski, a u Hrvatskoj čine što ih je volja. Ujedno, Grad Umag osuđuje i ne prihvaća pojedine „lokalne političare“ koji, zbog osobne nekompetencije i političke koristi, brane te iste uzurpatore i svakodnevno, svjesno, rade protiv interesa građana Umaga i protiv zakona Republike Hrvatske, stoji u priopćenju. (iPress)