Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, Policijska uprava istarska ponovno upozorava vozače da je nepropisna ili neprilagođena brzina jedan od glavnih uzročnika teških prometnih nesreća. Ove je godina u osam mjeseci na području Istre evidentirano ukupno 1.035 prometnih nesreća, a njih 217 dogodilo se zbog nepropisne ili neprilagođene brzine kretanja. U tim prometnih nesrećama stradala 161 osoba – pet osoba je smrtno stradalo, 33 osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a 123 osobe su lakše ozlijeđene.

Policijski službenici svojom svakodnevnom prisutnošću na terenu, kroz preventivne i represivne aktivnosti, nastoje utjecati na vozače da poštuju prometne propise i vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu. Kako bi se dodatno povećalo stanje sigurnosti, na dionicama cesta koje su frekventnije i na kojima se češće čine prometni prekršaji, postavljeni su fiksni uređaji (kamere) za nadzor prometa. Cilj postavljanja kamera za nadzor brzine je smirivanje prometa, a samim time i smanjenje prekršaja i stradavanja u prometu.

Osim što se kamerama za nadzor prometa evidentiraju prekršaji nepropisne brzine, one imaju mogućnost evidentiranja i drugih prometnih prekršaja, poput nepropisnog korištenja mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa, kretanja u pogrešnom smjeru, nepropisnog pretjecanja, kretanja izvan prometnice, kretanja po nogostupu i drugo. Uređaji mogu istodobno snimiti do šest vozila koja voze prebrzo i prepoznaju registarske pločice, snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera.

Nakon što se uređajem utvrdi prekršaj, sistemom automatizma podaci se povezuju sa sustavom evidencija MUP-a te se, ovisno o dinamici prekršajnog postupka, obavijesti o počinjenom prekršaju šalju počiniteljima prekršaja na kućnu adresu.

Na području Policijske uprave istarske kamere se nalaze na ukupno 24 lokacije, a njihove točne pozicije možete pogledati i na karti radi lakšeg snalaženja.

Marčana
Marčana (D66)

Loborika
Loborika, Loborika 31(D66)

Barban
Barban (D66)

Svetvinčenat
Jurišići (ispred kapele)

Galižana
državna cesta D75

Valbandon
Puljska ulica (Ž5115)

Kanfanar
Putini D303

Žminj
Debeljuhi Ž5077
Pazinska cesta Ž5077

Rovinj
Kukuletovica, raskrižje ceste Svetog Maksimilijana iz Veštra

Poreč
Kadumi
Stranići kod Nove Vasi
Funtana D75
Kaštelir/Labinci ŽC5041

Pazin
Zabrežani D75
Katun Trviški

Labin
Vinež, Štembergerova ulica
Raša raskrižje državne ceste D66 i Ulice Ivana Batelića

Umag
Sveta Marija na Krasu D75
Petrovija D300
Avenija Grada Vukovara D75
Naselje Stela Maris Ž5214

Novigrad
Ulica J. B. Tita (D75)
Stancijeta, Ulica Strada Kontesa D301

U narednom razdoblju, nakon provedbe svih preduvjeta za rad fiksnih kamera „CORDON“, javnost će biti obaviještena i o novim lokacija na području Policijske uprave istarske. Naime, podsjećamo da policiji nije cilj kažnjavati građane, već je cilj podizanje prometne kulture i poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječilo stradavanje, izvijestila je PU istarska. (iPress)