Hrvatski je zavod za socijalni rad putem svojih područnih ureda diljem zemlje na različite načine obilježio 1. Nacionalni dan udomiteljstva.

Područni ured Pazin ovom je prilikom otvorio svoja vrata svima onima koji su željeli nešto više saznati o udomiteljstvu kao alternativnom obliku skrbi izvan vlastite obitelji.
Od 12 do 18 sati stručni radnici su zainteresiram posjetiteljima pružali potrebne informacije o ovom osobito humanom pozivu i o uvjetima za njegovo obavljanje.
Okupljenim je građanima prikazan i dirljivi dokumentarni film „Odgoj na drugi način“ autora Danila-Lole Ilića o važnosti i potrebi udomiteljstva za djecu, te o izazovima s kojima se susreće Istarska županija zbog nedovoljnog broja udomitelja.

Film je to koji je nastao prošle godine, na inicijativu CZSS Pazin, pravnog prednika današnjeg PU Pazin i njegove bivše Podružnice Obiteljski centar, te uz financijsku podršku Istarske županije i nekolicine istarskih gradova i općina, s ciljem promocije udomiteljstva u Istri.

Potaknuti porukama filma, prisutni su se još neko vrijeme zadržali sa stručnim radnicama u razgovoru o mogućnostima udomiteljstva na području središnje Istre.

Nakon druženja s građanima upriličena je mala svečanost za udomitelje s područja Pazinštine i Buzeštine i njihove korisnike. Dok su vrijedne volonterke Društva Naša djeca, s kojim PU Pazin već godinama uspješno surađuje organizirale mnoštvo igara u kojima su uživala udomljena djeca, udomitelji su u prostorijama Ureda međusobno dijelili iskustava o izazovima, ali i o radostima koje im svakodnevno donosi skrb o njihovim malim korisnicima.

Zajednički zaključak udomitelja i stručnih radnica bio je da, usprkos povremenim poteškoćama, ima smisla biti promjenom u svijetu povjerenih im korisnika.

Pavita Jelinčić, v.d. predstojnica Područnog ureda Pazin, istaknula je da udomitelji imaju posebnu ulogu u sustavu socijalne skrbi, te da su osobito dragocjeni suradnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad, budući da imaju privilegij oblikovati i mijenjati nabolje čitav svijet korisnika o kojima skrbe. Od 9 udomiteljskih obitelji na području Pazinštine i Buzeštine, jedna udomljava odrasle osobe, a njih 8 djecu.

Povodom proslave Nacionalnog dana udomiteljstva, od strane Hrvatskog zavoda za socijalni rad dodijeljena je povelja za 30-godišnju predanu skrb o korisnici udomiteljici Mirjani Šterpin iz Draguća. Ona je, naime prije tri desetljeća udomila malenu djevojčicu s teškoćama u razvoju, te se o njoj, sada kao o odrasloj djevojci s invaliditetom, kroz socijalnu uslugu udomiteljstva i dalje brine, pružajući joj – osim brige, njege i smještaja, ono što ne može dati nijedna institucija: dom, obitelj i osjećaj pripadanja.
Hvala svima koji su ikada otvorili vrata svoga doma i srca kako bi u njega primili dijete ili odraslu osobu u potrebi. Hvala i onima koji će, možda potaknuti nečijim tuđim svjedočanstvom, udomiteljima tek postati, navode u priopćenju. (iPress)