Gradonačelnik Filip Zoričić je u pulskoj Komunalnoj palači u petak, 26. svibnja 2023. godine primio Boris Ružića, Đilda Pliška i Denisa Kontošića, predstavnike Udruge 1. domobranska bojna Pula povodom 30. obljetnice ustroja.

Gradonačelnik je s predstavnicima udruge razgovarao o iskustvima i planovima udruge te zahvalio predsjedniku udruge Borisu Ružiću, tajniku Đildu Plišku i jednom od osnivača udruge Denisu Kontošiću na dugogodišnjem uspješnom radu.

„Sretan sam što smo se susreli povodom ove značajne obljetnice. Ovi događaji se ne smiju zaboraviti ni pod koju cijenu. Moramo ih njegovati i dalje prenositi na buduće generacije. Jako je bitno da se o tome govori i da se zna o ratnom putu Prve domobranske bojne kako ne bi bilo zaboravljeno“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić, te dao potporu u radu udruge.

Prva domobranska bojna Pula je prva domobranska postrojba iz Istarske županije koja je bila upućena na ličko bojište, a ujedno je i najstarija postrojba Hrvatske vojske.

„Postrojba je ispunila sve zadaće bez gubitka te je po organizaciji i ponašanju služila kao primjer ostalim postrojbama na ratištu. Mi smo bili na pravcu koji vode od Gacke prema Korenici“, rekao je predsjednik udruge Boris Ružić te ispričao o tijeku mobilizacije.

Mobilizacija prvih dviju satnija je bila na području Svetice u Općini Ližnjan, gdje se izvodila obuka i gdje je osnovana 1. domovinska bojna.

Predstavnici 1. domobranske bojne Pula pozvali su gradonačelnika na svečano obilježavanje 30. obljetnice ustroja koje planiraju organizirati u Otočcu u rujnu. (iPress)