Uz prigodan program, danas je u Domu za starije i nemoćne Poreč obilježena 15. godišnjica rada Poludnevnog boravka, svakako jednog od najuspješnijih projekata Grada Poreča-Parenzo kada je riječ o brizi za osobe starije životne dobi.

Korisnici i osoblje Doma, koje dugi niz godina o njima predano brine, ovaj su dan proveli uz pjesmu i smijeh prisjećajući se zajedničkih provedenih trenutaka. Susret je bio posebno srdačan jer je to obljetnica Poludnevnog boravka koja se slavi nakon tri godine pauze zbog pandemije. Već godinama slobodno vrijeme korisnika upotpunjuju brojni volonteri, a danas su svojim glazbenim nastupom upriličili ovo svečano obilježavanje volonteri glazbenici.

Ravnateljica Doma, Sandra Ćakić Kuhar,  naglasila je kako je ovakav oblik  skrbi omogućuje dostojanstveno starenje u vlastitom domu i pritom odgađa institucionalizaciju, a specifičnost ovog programa je, osim usluga zdravstvene njege, medicinske rekreacije, prehrane te organizacije slobodnih aktivnosti poput likovnih i glazbenih radionica, ujedno i dovoz korisnika od doma do ustanove i obratno uz pratnju medicinskog osoblja u prilagođenom vozilu. Inače, program poludnevnog boravka Grad Poreč-Parenzo sufinancira u 50%, a cijena se za korisnike kroz godine nije mijenjala, već razlike u troškovima pokriva Grad. Ovu je priliku gradonačelnik Loris Peršurić iskoristio kako bi se zahvalio svima onima koji iz godine u godinu nesebično brinu o korisnicima Poludnevnog boravka i doprinose njegovom uspješnom provođenju. Dodao je i kako se uskoro planira i dogradnja postojeće zgrade Doma čime će se povećati smještajni kapacitet.

Poludnevni boravak  inače ima kapacitet za dvadesetak korisnika, trenutno ih ima 17, a kroz proteklih je 15 godina u njegove svakodnevne programe bilo uključeno 159 sugrađana. Neki su od njih u Poludnevnom boravku i duže od deset godina, a vodile su ih medicinske sestre koje su i pokrenule ovaj program – sestre Dragica, Sonja i kasnije i sestra Irene, koje su ovom prilikom dobile zahvalnice. – Nije bilo teško raditi kad radiš posao koji voliš, s predivnim suradnicima i za drage ljude, zaključila je ovom prilikom sestra Dragica. (iPress)