I ove godine u sklopu Noći muzeja Pučko otvoreno učilište Vodnjan otvara vrata Palače Bettica! Stoga u petak, 27. siječnja, ne propustite posjetiti jednu od najljepših Palača u Vodnjanu. Ulaz je slobodan, a razgledati možete od 17.00 do 20.00 sati.
Palača Bettica se nalazi u ulici Castello u Vodnjanu i datira iz 14. stoljeća. U 16. stoljeću postaje vlasništvom obitelji Bettica.

S godinama je mijenjala vlasnike, a 2008. godine, nakon dugogodišnjih radova, dovršeno je njeno restauriranje i adaptacija.
Prostor u prizemlju namijenjen je izlaganju arheološkog materijala (ranosrednjovjekovni sakralni objekti u okolici Gurana – crkva Sv. Šimuna i velika trobrodna bazilika, ostaci obližnjeg istovremenog naselja, crkva Sv. Cecilije i Sv. Severina).

Na prvom katu postavljena je vrijedna zbirka slika koju je u Veneciji sakupio slikar Gaetano Gresler te ostavio Gradu Vodnjanu 1818. godine. Radi se o ukupno 19 slika, uglavnom profane tematike (mrtva priroda, portret, bitka) iz razdoblja 17. i 18. stoljeća.

Drugi kat je posvećen samoj palači (povijest, tijek radova na rekonstrukciji), budućem Muzeju Grada Vodnjana i građanima koji su prije trideset godina poklonili vrijedne predmete.

Ove godine Noć muzeja slavi punoljetnost, a manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja je tijekom godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. (iPress)