U sklopu međunarodnog programa za očuvanje tradicijskih igara, istarska pučka pastirska igra "pljočkanje" upisana je u Registar dobrih praksi UNESCO-a, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo kulture i medija.

UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pozitivno je ocijenio multinacionalnu nominaciju u kojoj sudjeluje i Hrvatska s "pljočkanjem" te u Registar dobrih praksi UNESCO-a upisao i Tocatì – festival tradicijskih igara.

Multinacionalnu nominaciju Tocatì – festival tradicijskih igara za Registar dobrih praksi UNESCO-a inicirala je Italija, a pridružila joj se Hrvatska zajedno s Belgijom, Ciprom i Francuskom.

Tocatì je zajednički program za očuvanje tradicijskih igara i sportova koji se razvijao tijekom godina zahvaljujući međunarodnoj mreži zajednica, grupa i pojedinaca, uključujući nositelje tradicijskih igara i sportova, uz potporu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija i udruga.

Hrvatska se mreži pridružila sa tradicijskom pučkom igrom „pljočkanje“ koja je geografski zastupljena u Istri, gdje ju kao krovna udruga njeguje Istarski Pljočkarski Savez (IPS).

Pljočkanje je pučka pastirska igra kojom su pastiri, uglavnom djeca, kratila vrijeme čuvajući stoku, a koja je ime dobila po glavnom rekvizitu – pljočki – plosnatom kamenu veličine dlana. Uz pljočku za igru je potreban jedan kamen veličine šake zvan pljočkaš, bulin ili balin. Cilj igre je pljočku baciti što bliže bulinu i tako dobiti punat – bod, a potrebno je sakupiti onoliko bodova – punti, koliko je dogovoreno na početku igre.

Prva međunarodna radionica o dobrim praksama zaštite pljočkanja održana je u Svetvinčentu 2019. godine, a na inicijativu Istarskog pljočkarskog saveza 2020. godine održan je webinar na temu „Tradicijski sportovi i igre u kontekstu turizma“ okupljajući partnere iz nominacijske mreže.

Istarski pljočkarski savez (IPS) regionalna je mreža nevladinih organizacija (sportski i klubovi za starije osobe), koje su identificirane kao nositelji: Pljočke sports club (Špk) “Agroturist”, Pljočke club (Pk) “45 Paralela”, Pk “Škrilja”, Pk “Radigoza”, Pk “Marčenegla”, Pk Lanterna”, Pk “Sveti Petar”, Špk “Murine”, Spk “Sutivanac” i “Žminj”.

Proces promicanja Tocatìja uključuje rastuću mrežu sudionika, koji se identificiraju u zaštiti pljočkanja, kao izraza vlastite nematerijalne kulturne baštine. Ta „Tradicionalna zajednica igara” uključuje igrače, obrtnike, promicatelje, volontere, stručnjake i široku mrežu dionika koji djeluju na nacionalnoj i međunarodnoj razini. (Hina)