Vijećnici Općinskog vijeća Fažana sinoć su većinom glasova donijeli novi proračun težak 8,149 milijuna eura uz projekcije proračuna za 2024. i 2025. godinu. Proračun je usvojen s 8 glasova za dok tri prisutna oporbena vijećnika, unatoč brojnim primjedbama, pitanjima i negodovanjima nisu, u zakonski predviđenom roku, podnijela ni jedan amandman na proračun.  

Ovogodišnji proračun je razvojni što je razvidno jer se čak 63 posto rashoda ulaže u razvoj općine i gradnju, naglasio je načelnik Radomir Korać. Odgovarajući oporbenim vijećnicima na primjedbe da se već godinama navode isti objekti Korać je podsjetio na već realizane ali i pojasnio postupak izrade prostotno planske dokumentacije, rješavanja imovinsko pravnih problema i planirane radove na više projekata.

- Stručne službe su pripremile proračun i ja stojim iza njega. Fažana je od učmalog mjesta postala mjesto poželjno za živjeti, mještani znaju što je napravljeno od plaža, oborinske odvodnje u Maloj Vali, MMC-a, dječjih igrališta, uređenja mjesta..., a i sve planirane projekte ćemo završiti, bez brige, neovisno o opstrukcijama.

Dom će biti izgrađen 2024. ili 2025. godine. Za taj je projekt početna vrijednost iznosila 25 milijuna kuna, a sada se popela na 45. Sve je poskupjelo, a Dom se ne financira državnim sredstvima. Osim toga, prilazna cesta prolazi kroz državnu zemlju i to bismo trebali riješiti iduće godine, rekao je Korać.  

- Prihodi i primitci iznose 4.923.000 eura, višak je 3.225.000 eura, što je 18 posto više u odnosu na ovogodišnji proračun. Ukupno će 5.1 milijun eura biti izdvojen za razvoj općine, točnije za projektnu dokumentaciju za izgradnju poduzetničke zone San Pellegrino te Doma za starije i nemoćne, za Nogometni centar u Fažani, izgradnju fažanskog Skate parka i rekonstrukciju javne odvodnje i javne rasvjete, pojasnila je Danijela Anjoš, pomoćnica pročelnika za proračun i financije.

Vijećnici su većinom glasova utvrdili i vrijednost boda za obračun godišnje komunalne naknade u visini od šest kuna (0,80 eura) po četvornom metru korisne površine stambenog prostora u 1. zoni općine, a što mjesečno iznosi pedeset lipa (0,066 eura) što je povećanje od 25 posto.

Kao i na gotovo svaku točku dnevnog reda reagirala je optužbama Lidija Zulma Udovički Sanchez de Lozada prozivajući redom 'socijaldemokrate na djelu' a vijećnicu Draganu Sabadoš je prozvala za krađu što će, prema najavama, imati i sudski epilog što nije novost nakon sjednica Vijeća u Fažani. Unatoč namjeri, policija ipak nije pozvana, pa je sjednica okončana. (iPress)