Kratkom svečanošću uoči prve adventske nedjelje, u subotu navečer upaljena je prva adventska svijeća na porečkom Trgu slobode. U organizaciji Adventa Poreč i porečke župe, događaj je koji već tradicionalno obilježava adventske nedjelje, a okupio je brojne sugrađane, kao i gradonačelnika Lorisa Peršurića i gradske vijećnike.

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. Prva svijeća koju su upalili jučer zove se postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska – označava mir. Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju će upaliti uoči Božića, jest svijeća anđela i donosi – ljubav.

Osim blagoslova vijenca i kratke molitve, koju je predvodio porečki župni upravitelj Mladen Pranjić, čast da upali prvu adventsku svijeću pripala je Stelli Sardot. Također izveden je i prigodni igrokaz „Adventske svijeće“ koji je osmislila vjeroučiteljica Ankica, a izveli učenici, koji će svoj nastavak imati prilikom paljenja druge svijeće.

Cijeli program ovogodišnjeg izdanja Adventa Poreč-Avvento Parenzo potražite na http://www.adventporec.com/ ili na Facebook stranici: www.facebook.com/adventporec, dok je za iduću subotu najavljeno paljenje druge adventske svijeće. (iPress)