Arhitekt Emil Jurcan iz Zadruge Praksa za projekt je rekonstrukcije Malog rimskog kazališta dobio počasno priznanje na Piranskim danima arhitekture. Dva takva priznanja dodjeljuju se uz međunarodnu arhitektonsku nagradu Piranesi, a u slučaju Malog rimskog kazališta 10 je članova žirija obrazložilo kako nagrađuju "jednostavne, ali ipak kompleksne intervencije na kulturnoj baštini. Autor je pažljivo pristupio zadatku – s minimalnim je sredstvima ostvario veliku promjenu, koja je kulturno naslijeđe učinila dostupnim javnosti, predstavljajući njegov društveni značaj."

Ove je godine nominirano 50 projekata iz 11 europskih država, a samu su nagradu Piranesi osvojili Slovenci: arhitekti iz ateljea Medprostor Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić i Dino Mujić, za rješenje pomičnog krova nad ruševinama crkve Sv. Ivana Krstitelja u Žičkoj Kartuziji.

Drugo počasno priznanje također je ostalo u Sloveniji, a osvojili su ga arhitekti iz ateljea a2o2 Žiga Ravnikar i Eva Senekovič, te suradnici Klara Bohinc i Andraž Keršič za obnovu obiteljske kuće u Domžalama.

Počasno priznanje žirija nagrade Piranesi prvo je priznanje Malom rimskom kazalištu, objektu koji je investitor, Arheološki muzej Istre, dovršio prije svega nekoliko mjeseci, stoji u priopćenju. (iPress)