Danas je s početkom u 11 sati održana svečanost obilježavanja 30 godina postojanja Zajednice Talijana Fažana. U prostoru Zajednice na adresi Galižanska cesta 4 okupio se značajan broj uzvanika, gostiju i članova Zajednice koji su ovom prilikom na prigodan način proslavili okruglu obljetnicu rada i brojnih aktivnosti kojima se može pohvaliti  Zajednica Talijana iz Fažane. Tijekom svih ovih godina vrlo je važna njihovih uloga te utjecaj na formiranje same lokalne zajednice kao i doprinos društvu na ovom području.

Domaćini svečanosti bili su Luciano Paris, predsjednik Zajednice Talijana Fažana i zamjenica predsjednika ZTF Nicoletta Balija. Svečanost su svojom nazočnošću uveličali uvaženi gosti, i to: iz Općine Fažana Sandra Piljan Lorencin, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva, predsjednik Skupštine Talijanske unije, Paolo Demarin i generalni konzul Republike Italije u Rijeci, Davide Bradanini.

Kako je jedan od ciljeva Zajednice njegovati talijanski jezik na području općine Fažana, važno je nastaviti ulagati u nematerijalnu baštinu te učiti jezik. Vrijednost i važnost učenja talijanskog jezika od malih nogu pokazali su upravo najmlađi nastupom djece iz vrtićke skupine na talijanskom jeziku "Palline" iz  Dječjeg vrtića „Sunce“ - Fažana. Oni su nastupili s nekoliko recitacija i pjesmica, a vodile su ih odgajateljice Kristina i Sabina. 

Nakon nastupa najmlađih, okupljenima su se obratili uzvanici s nekoliko prigodnih riječi. Bilo je iskazano puno čestitki za rođendan, no još bitnije je da su izrazili da će nastaviti davati podršku u daljnjem radu i aktivnostima ZT Fažana.

Uslijedilo je uručivanje priznanja i i zahvalnica za rad u Zajednici tijekom 2022. godine koje su uručili predsjednik Paris i zamjenica ZTF Balija. Priznanja su dodijeljena Antoniju Devescovi, Giancarlu Moscarda, Claudiji Valente-Novak. Poseban znak pažnje i priznanje za nesebično sudjelovanje u aktivnostima Zajednice odalo se buketom cvjeća koji su uručeni gospođama  Silvani Scabozzi tajnici ZT, Loredani Ilić koja je uvijek na raspolaganju i brine o aktivnostima u Zajednici te gospođi Mondini Gavočanov za zalaganje i aktivnosti lokalnog zbora.

Upravo s pozivom članovima zbora da se popnu na binu, nastavljen je program te je mješoviti zbor Zajednice talijana Fažana nastupom posebno uljepšao svečanost. Nakon nastupa, nastavljeno je druženje u prostorima Zajednice. (iPress)