Svečanom misom, podjelom besplatnih porcija palente sa šugom i zabavnim programom Porečani i Porečanke su 21. studenog proslavili blagdan gradskog patrona - Svetog Maura.

Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru počeo je svečanom misom u dupkom ispunjenoj porečkoj katedrali, na kojoj je sudjelovala zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita,  gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenicima, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i gradski vijećnici i vijećnice, kao i delegacija prijateljskog grada Poinga iz Njemačke, te delegacija prijateljskog grada Praga 6 predvođena gradonačelnikom Jakubom Stàrekom. Pridružili su se i ostali predstavnici crkvenih i civilnih vlasti, hitne medicinske pomoći, policajaca i vatrogasaca, članova istarskih kulturnih društava, sportaša te vjernika. Misno slavlje predvodio je mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor u koncelebraciji s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečko-pulske biskupije. Okupljene vjernike na početku mise pozdravio je nadbiskup splitsko-makarski i apostolski upravitelj porečko-pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša koji je uputio prigodne pozdrave  i zahvalio svima koji su se založili da se današnja svečana procesija održi.

Mons. Zgrablić donedavni porečki župnik punih sedam godina, istaknuo je kako mu je posebno zadovoljstvo biti ponovno u porečkoj bazilici na služenju mise. U homiliji pitao je zašto slavimo sv. Maura i druge porečke mučenike. „Zašto ovaj blagdan? Zašto častimo relikvije sv. Maura i sv. Eleuterija noseći ih u svečanom ophodu ulicama i trgovima našega grada? Što će svecima naše pobožnosti i zemaljske počasti? Nije li sve to samo stvar prošlosti? „Sveci naše časti nisu potrebne niti im nešto pridonosi naša pobožnost“, reći će sveti Bernard. „To što častimo uspomenu na njih, nama je na korist a ne njima.“ Oni žive u punini radosti života u prijateljstvu s Bogom. Nitko im to ne može nikad oduzeti niti umanjiti. Dok promatramo život naših svetaca u nama se raspiruje želja za živim Bogom. Ta je želja u nama dvostruka, kaže sv. Bernard. „Prva želja koja u nama sjećanje na svece rađa ili još pospješuje jest da bismo uživali u njihovu veoma poželjnom društvu i zavrijedili postati sugrađani i sudrugovi blaženih duhova…“ „Druga želja koja u nama plamti zbog sjećanja na svece jest da se i na nama kao i na njima ukaže Krist, naš život, i da se i mi s njima ukažemo u slavi.“ Dakle, moleći i obavljajući pobožnost prema sv. Mauru i drugim porečkim mučenicima želimo da nam njihov svijetli primjer danas probudi veliku želju biti kao sveci: biti sretni što živimo blizinu s Bogom, što živimo u njegovu svjetlu, što smo dio velike obitelji Božjih prijatelja, što gledamo Krista koji se proslavio nad našim životom, što smo već dio onoga što vrijedi više nego li ovozemaljski život, što „sve patnje ovoga svijeta nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama, rekao je nadbiskup, čestitavši biskupiji i Porečanima njihov dan. Po završetku mise održana je procesija s relikvijama sv. Maura, po ulicama staroga grada i gradskoj rivi i na glavnom trgu. Podsjetimo, zadnja procesija, prije ponovno uspostavljene 2014., održana je 1934. godine, kada je na porečkim ulicama bila jedna od najvećih fešti jer su tada u Poreč vraćene relikvije sveca zaštitnika koje su nekoliko stoljeća ranije bile ukradene i odnijete u Italiju. Nakon zadnje dvije godine pauze zbog epidemiološke situacije, ove godine, procesija porečkim ulicama povodom proslave blagdana Sv. Maura ponovno se vratila i okupila brojne sudionike.

Lijepo vrijeme i sunce, rijetko za ovo doba godine, obilježile su i svjetovni dio proslave blagdana. Na Trgu slobode blagdan je označila podjela besplatnih porcija palente  sa šugom, koje je dijelio i gradonačelnik, sve to uz cjelodnevni zabavni program s pozornice.

Publiku su zabavljali Sergio Pavat i Orchestra Istriana , te kasnije popodne Alfa Time Band. U prijepodnevnim satima na trgu su svoje glazbene i plesne programe prezentirali djeca i mladi iz svih porečkih vrtića, škola i udruga koje rade s djecom i mladima. Raznolikim popratnim događanjima koje udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, iz godine u godinu rastu, a tu su i tradicionalna proslava blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč, kup u udičarenju „Sv.Mauro“ izložba „Mavrova“ kreativaca iz Mjesnog odbora Varvari koji će ove godine izlagati u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta i druge, humanitarne akcije. Sviralo se i dijelile besplatne sardele i na rivi ispred broda „Sveti Mauro“, sve u znaku gradskog patrona. (iPress)